Založ si blog

Aj 5 percent vo voľbách stačí na 150 mandátov ! !! (J. Havrilla)

Hagenbach-Bischoffova metóda platná pre slovenské parlamentné voľby, podľa ktorej sa vypočítavajú mandáty pre strany, môže priniesť situáciu, keď aj 5 percentná úspešnosť a teda tesné prekročenie volebného kvóra, prinesie strane plný, maximálny  počet 150 poslaneckých kresiel.  Za normálnych a doterajších okolností získava strana s 5 percentnou úspešnosťou cca 7 – 8 kresiel. Vzniknúť môže teda poriadne absurdná situácia, ale – vzhľadom na aktuálny zvyšujúci sa počet strán – nie až taká nereálna.

Predstavte si situáciu – voľby vyhrá strana SMER-SD s úspešnosťou 5,00 %. Ďalšie subjekty získajú už len od 4,99 % až menej. Do NR SR by sa tak okrem sociálnych demokratov nedostali žiadne strany a všetky mandáty by pripadli víťaznej strane. Dokonca, pri nízkej volebnej účasti (najnižšej možnej 10 % – 420 000 voličov), by pri výpočtoch stačilo na obsadenie celého parlamentu aj 21 000 hlasovacích lístkov (!!!!) na totálne víťazstvo strany SMER-SD. Pripomínam, že na Slovensku je oprávnených voliť cca 4 200 000 voličov.

Dnes je na politickej scéne oficiálne registrovaných Ministerstvom vnútra 155 strán, z toho 40 percent je v likvidácii. Vznikajú však ďalšie a ďalšie – naposledy začali hneď 3 politické subjekty zbierať podpisy pod vznik a zaregistrovanie strany. Slovenská občianska koalícia (SKOK!), GINN-priama demokracia a Sociálni demokrati Slovenska (SDSK). Ustanovujúci snem už mali Hlinovci (Občania). Každá z týchto strán má, ruku na srdce, reálnu šancu získať nejaké to percento a ešte viac rozštiepiť pravicový sektor.

Ale vráťme sa k nášmu príkladu – ak by sa strany (podľa posledných prieskumov by do parlamentu prešli okrem suverénneho Smeru-SD ešte 4 – Sieť, Most HÍD, KDH, OĽaNO), dostali vplyvom vzniku nových subjektov pod volebné kvórum, vznikla by skutočne paradoxná situácia. Nik totiž nepredpokladá, že takmer mŕtva SDKÚ – DS sa ešte môže nadýchnuť a prebrať k životu, že liberálna SaS bez svojho detašovaného predsedu v Bruseli očarí svojimi témami tých, ktorých kedysi získala, že ďalším subjektom bez poriadnej regionálnej základne pribudne enormné množstvo voličov.

Je dosť pravdepodobné, že až nečakane veľa vyrovnaných pravicových strán skončí pod magickou hranicou piatich percent -ˇOĽaNO balansuje na hrane, pod ňou sú Nova, SaS, SDKÚ-DS, KDS, OKS, SNS, SMK, výtlak novovznikajúcich vyššie spomenutých strán môže priniesť nejaké tie dve-tri percentá a práve tie môžu zobrať časť voličov od strán, ktoré v štatistikách dýchajú parlamentný vzduch.

Poviete si, to sa nestane, neexistuje – veď kresťanskí demokrati majú svoju stabilnú voličskú základňu, podobne aj občania z juhu Slovenska majú pri voľbe jasno. Takisto „pol na pol strana bez DPH“  má poldruha roka pred voľbami slušné percento. Zatiaľ. Áno, je to len príklad, ale pri zhode všetkých zhôd a náhod môže aj 21 000 voličov získať pre Smer-SD 150 poslancov. Plný parlamentný dom, legislatívu, a vzápätí aj exekutívu.

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531187x
Priemerná čítanosť článkov: 6478x

Autor blogu