Založ si blog

Prehral som voľby, ale môžem všetko. ..

Možno Vás titulok vyľakal: „blázon, ani na Vianoce si s politikou nedá pokoj?“, ale nebojte sa – ctím si Vianoce o to väčšmi, že tu môžem byť po mojej náročnej ceste s Vami. Diskutérmi, čitateľmi, kamarátmi, ale aj tými, ktorí ma poznajú, ale zároveň nepoznajú (týka sa to tých, ktorí uprednostňujú prvý dojem alebo informácie z druhej ruky), či nepoznajú, ale ako keby poznali už niekoľko rokov (prostredníctvom príbehov na blogu). Tak ako pre väčšinu z Vás (netrúfam si napísať, že pre všetkých), sú tieto dni predovšetkým o rodinnej pohode. Pre mňa osobne majú aj pridanú hodnotu, na ktorú myslím neustále. Musím myslieť.

Pravidelní čitatelia blogov si už možno prečítali niektoré moje príspevky v kategórii „Lekcie pokory – Doba jedová“. Píšem o mojom boji s najzákernejším súperom, akého človek môže mať. Dnes to ale nebude o ňom. Napíšem Vám krátky príbeh, ktorý sa stal nedávno mojej bývalej spolužiačke z „výšky“ a zverejnila ho na sociálnej sieti. Zaujal ma a verím, že odpustí, ak ho posuniem aj ďalej, lebo sa týka nás všetkých.

V jednom z nákupných centier v Nitre natrafila na staršieho pána, ktorý zúfalo hľadal medzi regálmi obyčajný kvások. V prvom momente prebehlo jej, ale zrejme aj väčšine z nás: „hmmm, do obchodu asi často nechodí„…. Obyčajný prvý dojem. Aby som bol autenticky, citujem zo spolužiačkinho príbehu: “ Možno typická scénka. Chlap, ktorého manželka poslala po niečo, čo každú chvíľu potrebuje, ale on nie a nie si to zapamätať. Ale čo už – hľadali sme spolu. A aj našli. A starký ožil: „Predsa len to budú Vianoce. Bez manželky – to už navždy – ale keď s jej koláčom, tak znova s ňou. Hádam sa mi podarí...

Každý rok s rodinkou rekapitulujeme uplynulé obdobie. Pred dvoma rokmi som si dal, podobne ako ostatní, tri najväčšie želania. Jedno z nich bolo znížiť svoju nadváhu na dvojciferné číslo. V roku 2013 sa mi to za necelý polrok podarilo. Schudol som z vtedajších 120 kilogramov na 77. Neuveriteĺné, poviete si. Áno, máte pravdu. Nebolo to však pevnou vôľou, ale chorobou, s ktorou som tuho bojoval. Zo štvrtého štádia sa mi zázrakom podarilo dostať do stavu: nateraz vyliečený, nádorové bunky mŕtve .

Žiaľ, nie každý má také šťastie a aj v tomto roku od niektorých z Vás, odišiel niekto, koho ste milovali, mali radi. Rodinný príbuzný, kamarát, známy, kolega, alebo – iba obyčajný dobrý človek, sused. Spomeňte si pri prestretom stole na všetkých, ktorí sa na nás dívajú už len niekde zhora. A prosím, venujte úsmev svojim najbližším (nielen na Vianoce). Učme sa pozornejšie vnímať svoje okolie, svojich blízkych, venujme im čas. Prajme si, aby sme sa takto, či už v rodinnom alebo virtuálnom kruhu stretli všetci a jedli ten „koláč z príbehu čo najdlhšie spoločne„.. Len vtedy má najpríjemnejšiu chuť.

P.S.: Mimochodom, dnes mám opäť svojich 120 kíl, ale šťastnejší ako pred dvoma rokmi, keď som sa ich chcel zbaviť. A hlavne pokornejší. Minuloročné želanie sa mi síce nesplnilo, komunálne voľby som nevyhral, napriek tomu môžem všetko… Napríklad napísať aj tento blog a byť s tými, ktorých mám rád. Popriať Vám pod stromčekom okrem hmotných darčekov, hlavne pokoru a zdravie.

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531081x
Priemerná čítanosť článkov: 6477x

Autor blogu