Založ si blog

Topíme sa v bahne, trčí nám len hlava. .. . Zn. : Vaša Bratislava

NesrovnalPo tom, čo Ivo Nesrovnal zasadol pred dvoma mesiacmi na najvyššiu radničnú stoličku a položil hlavu dobrovoľne na klat, gilotína sa extrémne rýchlo a nebezpečne približuje. Na vlastnej koži sa previedča o tom, že byť šéfom najsilnejšieho poslaneckého klubu a z opozičnej pozície páliť do bývalého primátora Milana Ftáčnika častokrát iba slepé náboje je set sakramentský rozdiel ako riadiť a spravovať mesto. Teraz zisťuje, čo znamená pojem – zodpovednosť za mesto !

Na Nesrovnala sa valia „smrteľné“ balvany a to sa ešte nestihol ani poriadne porozhliadnuť z balkóna na Primaciálnom námestí, zoznámiť sa s chodom úradu a zamestnancami, nestihol pripraviť rozpočet. Najväčšia apokalypsa sa týka prestavby Starého mostu. Ak mesto nestihne do konca tohto kalendárneho roka dokončiť dielo, vyfakturovať všetky náklady a skolaudovať ho, projekt si bude musieť uhradiť v plnej výške vo vlastnej réžii. Z európskych zdrojov (58,5 mil. eur) nepritečie Dunajom ani cent. Pritom eurofondy mali pokryť až 85 percent nákladov z celkovej sumy 70 miliónov eur (desiatimi percentami prispieva štát a 5 percentnú spoluúčasť má Hlavné mesto Bratislava).

mostOd septembra 2014 sa za štyri mesiace práce dostal zhotoviteľ stavby (konzorcium troch firiem na čele s EUROVIA SK) do dva a pol mesačného sklzu. Skutočný európsky unikát! Keď si k tomu prirátame dlhé týždne stojacu rozkopanú Štúrovu ulicu, ďalší časový sklz aj na opačnom, petržalskom brehu, údajne chýbajúce nákresy a technické podklady k spojeniu električkovej trate Štúrova – Starý most, schopnosť montovne (za jeden kalendárny mesiac!!!) spojiť konštrukcie v dĺžke maximálne 30-tich metrov (celková dĺžka mosta spájajúceho oba brehy je 460 metrov), obavy sú opodstatnené. Mesto a jeho primátor majú gilotínu tesne pred krkom..

Otázka ale znie inak: komu vyhovuje takýto scenár? Média dosiaľ špekulovali iba o tom, čo sa stane, ak sa stavba mosta nestihne. Čo bude robiť Bratislava počas nútenej správy a tak ďalej…. No v tej chvíli už naozaj nič, pretože mesto bude spravovať Ministerstvo financií.

BRATISLAVA: Transparent na Starom mosteBratislava však do nútenej správy spadnúť nemusí, na rozdiel od mestskej časti Devín. Má totiž dostatok majetku v x-násobnej cene ako dlh, aby ho predalo a investíciu preplatilo z takto získaných finančných zdrojov. Ale pozor!!! Hlavné mesto svoj majetok v minulom období nepredávalo tak, ako chcelo, lebo proti bol šéf najsilnejšieho poslaneckého klubu SDKÚ-DS – Most HÍD Ivo Nesrovnal. V ročnom priemere dokázala Bratislava predať svoj majetok len za 17 miliónov eur. Teraz by muselo dôjsť k tzv. superrýchlemu predaju, čo znamená, drasticky znížiť cenu nehnuteľností, pozemkov, ľudovo povedané riadne pod cenu!

 

Investori na tento moment zrejme čakajú a brúsia si zuby na stále ešte bratislavský majetok. V hre sú však aj mestské podniky. Aj tie by mohli mať nového majiteľa, súkromného! Veď kto by zo solventných nechcel získať za lacný peniaz STaRZ (Správu telovýchovných a rekreačných zariadení), BKIS (Bratislavské kultúrne a informačné centrum), Mariannum (pohrebnícka služba), OLO (Odvoz a likvidácia odpadu), či ďalšie príspevkové organizácie…. Sú to výnosné kšefty. Bratislava by si zachránila kožu, ale zostala by ešte chudobnejšia ako hojný spolok kostolných myší.

Isté je, že nik sa nebude zaoberať počiatkom problémov, lebo tie sa valia už roky. Pád Bratislavy bude spojený s menom Ivo Nesrovnal. Vytrvalý bojovník proti predaju a prenájmom bude v krízovom režime musieť prehodnotiť svoje manažérske videnie a raz dva pochopí, že Bratislava naozaj nie je Viedeň, Helsinki a počas jeho pôsobenia sa nimi ani nestane. Práve naopak, priepastná diera sa ešte zvýrazní.

Dostať mesto do finančnej kómy je pred blížiacim sa predsedníctvom v rade EÚ (júl 2016) riadnou blamážou a hanbou pre krajinu. Ak Nesrovnal pristúpi v tom horšom prípade na nútenú správu, Úrad de facto nepovedie. Ten pôjde len v bežnej prevádzke a občan Bratislavy to poriadne pocíti. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa zvýšila daň z nehnuteľnosti, rástli by aj ceny cestovného. Mestské časti by sa na príspevok od mesta nedočkali v takej garantovanej výške ako dosiaľ. Je pravdou, že by sa mohol ešte zaviesť tzv. inštitút ozdravného režimu (obec je povinná zaviesť ozdravný režim, ak celková výška jej záväzkov po lehote splatnosti presiahne 15 % skutočných bežných príjmov obce predchádzajúceho rozpočtového roka a ak neuhradila niektorý uznaný záväzok do 60 dní odo dňa jeho splatnosti), ale to je málo pravdepodobný variant…  .

Ak by sa termín stihol, Bratislava by si ušila tak či tak pred Európou z hanby poriadne hrubý kabát. Nielenže by nepresvedčila schvaľovateľov projektov, že vybrala najlepšie ako mohla a vedela, ale sama nedokázala stav prác ani poriadne kontrolovať. Až kým tieklo všetkým do topánok. Poslanecký prieskum, trojzmenná nonstop prevádzka, vyšší počet stavebníkov, pridanie ďalšej montovne navyše z petržalskej strany, nový harmonogram prác (ten zhotoviteľ pred poslancami tají) môže situáciu ešte ako tak upokojiť, ale na konečný dopad nemusí mať vplyv.

PKOZďaleka to však nie je jediný problém, ktorý Bratislava musí teraz riešiť. V pripravovanom rozpočte jej nezostali financie na sanáciu, rekonštrukciu a údržbu PKO. Navyše nedisponuje ani sumou 30 miliónov eur, ktorú vysúdil investor Henbury Development. Súkromná spoločnosť dala poslednú možnosť Hlavnému mestu na urovnanie sporu. Zbúrať takmer celý PKO ! Lenže mesto prijalo v minulom volebnom období na návrh Iva Nesrovnala uznesenie, že PKO sa búrať nebude a zachová sa v takej podobe, v akej je. Ak mesto toto uznesenie nezruší, Henbury definitívne stratí trpezlivosť a mestská kasa bude chudobnejšia o ďalších 30 mega….

Aj v tomto prípade podľa všetkého padnú Nesrovnalove návrhy z ešte opozičnej stoličky, Pripravuje sa totiž nový návrh uznesenia, ktorý so zbúraním PKO bude rátať. Podľa mojich informácii, k návrhu poslaneckého klubu Bratislava Inak sa pripoja v hlasovaní aj poslanci Pravicového klubu…. Návrh by teda mal prejsť. Je to jediná cesta k zmieru.

Nesporne, úsmevy, ktoré Nesrovnal rozdával počas kampane, budú mať v najbližších mesiacoch kyslejšiu podobu. Nový primátor sa aspoň presvedčí, že riadiť chod mesta nie je také jednoduché a bezproblémové, ako to dosiaľ zrejme vnímal. Ale, možno sa mýlim. Veď sa úspešný advokát obklopil šikovnými ľuďmi, bývalými podržtaškami dvoch vrcholných politikov (Dzurinda – Mikloš), ktorí už v minulosti dokázali Slovensko vytiahnuť reformami zo žumpy.

Možno sa niečomu priučili a Nesrovnalovi dokážu, že sú odborníkmi na svojich miestach a nielen nominantmi kohosi iného. Hoci je to málo pravdepodobný plán, nazvime ho plán A. Realnejší je ten, ktorý sa pripravuje možno v zákulisí….Nič to však nemení na veci, že Bratislava má pred sebou poriadny problém.

foto (C) TASR, SITA

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 530284x
Priemerná čítanosť článkov: 6467x

Autor blogu