Založ si blog

Kauza „Národný futbalový štadión“ sa neskončila, práve naopak. . . .

radostTakto sa 26. septembra 2014 tešili v predsálí Zrkadlovej siene fanúšikovia bratislavského Slovana z rozhodnutia poslancov, ktorí odhlasovali, že akciová spoločnosť Národný futbalový štadión bude mať naďalej na 50 rokov v prenájme asi 55-tisíc m² na mieste bývalého Tehelného poľa a jeho okolia.

Výstavbe celého areálu vrátane komerčných priestorov, kancelárií, obchodov a prevádzok, ktoré mali dokopy stáť približne 235 miliónov €, zasvietila po rokoch dlhých sporov a rokovaní konečne zelená!!! V lokalite sa plánovalo postavenie aj dvoch výškových budov, administratívnych priestorov, ubytovacieho zariadenia, viac ako 300 bytov a obchodnej pasáže. Šéf Slovana Ivan Kmotrík vtedy pre Nový Čas povedal, že ak získa pozemky a povolenia, do dvoch mesiacov by sa mohlo začať stavať.

stadionA začalo sa. Facebooková skupina „Slovanisti za Tehelné pole“ na svojom profile permanentne prinášala prostredníctvom fotografií stav prác a tešila sa z každého posunu. Dokonca vznikali grafické podoby, ako by to mohlo vo vizuálnom prevedení vyzerať. Pozitívne komentáre vlievali nádej početnej skupine, že sa všetko do konca roku 2017 stihne a ich milovaný Slovan bude konečne doma a nie v neútulnom prostredí na Pasienkoch, v dočasnom azyle. Lenže…. aj napriek súhlasnému stanovisku mesta na začatie výstavby Národneho futbalového štadióna, nebolo všetko s kostolným poriadkom.

Ešte na konci júla minulého roka totiž nariadila Generálna prokuratúra svojmu podriadenému orgánu, Okresnej prokuratúre Bratislava 3, aby preskúmala zákonnosť vydania územného rozhodnutia pre Národný futbalový štadión. Nebolo totiž zrejmé, z akého stanoviska vychádzalo bratislavské Nové Mesto pri vydávaní rozhodnutia o umiestnení stavby.

 

protestst

Okresnej prokuratúre netrvalo dlho a v zákonom stanovenom termíne vydalo PROTEST proti rozhodnutiu Mestskej časti Nové Mesto. Kto bol iniciátorom podania sťažnosti sa môžeme len v tichosti domnievať, bez dôkazov meno zverejniť nemôžeme. Hlavným podnetom na zastavenie výstavby a skomplikovanie kauzy „Tehelné pole“  malo byť rozhodnutie na záväznú časť platného územného plánu ku dňu vydania rozhodnutia o umiestnení stavby. A to v poriadku podľa prokurátorky, ktorá sa podnetom zaoberala, JUDr. Diany Laukovej, nebolo… Rozhodnutie stavebného úradu Mestskej časti Nové Mesto bolo v rozpore so zákonom a to hneď v niekoľkých paragrafoch!  

Verdikt prokuratúry bol na Úrade mestskej časti Nové Mesto zaevidovaný deň pred Vianocami. V zákonnej lehote (do 30 dní) sa mal Úrad vyjadriť k samotnému protestu alebo ho podstúpiť nadriadenému orgánu, to znamená Okresnému Úradu Bratislava. Mestská časť sa rozhodla pred druhú variantu a prípad „Tehelné pole“ posunula vyššie.

Nové Mesto mohlo predvídať takýto záver kauzy, už predtým sa hovorca mestskej časti Marek Tettinger vyjadril, že Nové Mesto sa pri vydávaní územného rozhodnutia riadilo záväzným stanoviskom magistrátu. Ten ho vydal 29. novembra 2011, no následne 15. decembra 2011 mesto schválilo zmeny a doplnky územného plánu hlavného mesta. Podľa prokuratúry však účinnosťou všeobecne záväzného nariadenia z 15. decembra 2011, ktorým sa menilo a dopĺňalo nariadenie hlavného mesta o záväznej časti územného plánu, stratilo záväzné stanovisko svoju platnosť a záväznosť.

Mestská časť Nové Mesto sa bráni:Zmeny a doplnky územného plánu hlavného mesta sa nijako netýkali územia bývalého štadióna, ani jeho funkčného využitia. To znamená, že aj pred zmenami územného plánu, ako aj po zmene, táto plocha bola určená pre funkciu športu, telovýchovy a voľného času. Nie je dôvod, aby záväzné stanovisko magistrátu prijaté dva týždne predtým nebolo platné, pretože predmetnými zmenami a doplnkami sa v zmysle staveného zákona upravili iné lokality a v nijakom prípade nebolo stanovené iné funkčné využitie, ani regulácia pre plochu predmetného štadióna.

definitivaV 11- stranovom proteste prokurátora sa uvádza množstvo porušení paragrafov zo strany stavebného úradu. Napríklad SÚ neuviedol v rozhodnutí o „umiestnení stavby“ pripomienky Obvodného úradu životného prostredia, Odboru štátnej vodnej správy z hľadiska vodných pomerov, stavebník mal mať vydaný právoplatný súhlas na výrub drevín (stromov – obvod kmeňa 40 cm a výška 130 cm). Možno ho mal, no súčasťou spisového materiálu nebol!  Pričom išlo o jeden z hlavných požadovaných dokumentov stavebného úradu.

Všetko má teda v rukách Okresný úrad Bratislava, sídliaci na Staromestskej ulici. Ak tieto orgány špeciálnej štátnej správy tomuto protestu prokurátora nevyhovejú, môže dotyčný prokurátor podľa Občianskeho súdneho poriadku podať žalobu a návrh na ďalšie preskúmanie rozhodnutia stavebného úradu Mestskej časti Nové Mesto. To znamená, že spor o „výstavbe NFŠ“ sa môže termínovo ešte poriadne natiahnuť. A to by bola smutná vizitka nielen pre slovenský futbal, ale najmä pre najslávnejší klub pod Tatrami…

 

P.S.: Zdieľaním tohto príspevku pomôžete k vyššej informovanosti a šíreniu dosiaľ utajovaných skutočností….

 

foto (C) SITA, FB skupina Slovanisti za Tehelné pole

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 530950x
Priemerná čítanosť článkov: 6475x

Autor blogu