Založ si blog

Sám vojak v poli – s problémami a pred kolapsom. . . (smutný príbeh primátora)

Nový primátor Ivo Nesrovnal predložil minulý piatok predsedom všetkých poslaneckých klubov v bratislavskom parlamente návrh rozpočtu (následne aj 45 člennému zboru),  s ktorým neuspel. Unisono sa oslovení zhodli, že je nedopracovaný, nekvalitný a má obrovské medzery. Práve pre tieto atribúty by rozpočet 26. marca na riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva neprešiel a Bratislava by naďalej zostala v provizóriu. Riadila by sa tak finančnými pravidlami platnými pre rok 2014.

Nový primátor Ivo Nesrovnal sedí vo funkcii už 3 mesiace, no za ten čas dokázal zistiť len to, že rozpočet bol nepripravený jeho predchodcom a že mu zanechal sekeru vo výške 212 miliónov eur. Nový primátor bol v minulom volebnom období poslancom a predsedom najsilnejšieho klubu s obrovskými právomocami a navyše zastával aj post šéfa finančnej komisie. Zrejme mu unikla informácia, že jeho predchodca Milan Ftáčnik preberal v decembri 2010 úrad so sekerou takmer 260 miliónov eur.

Aj slabý matematik dokáže ľahko odpočítať sumu 260 – 212. Dospeje k cifre 48. Presne toľko miliónov dokázal bývalý primátor ušetriť a znížiť dlhový deficit mesta na 58 percentnú úroveň. Napriek tomu, nový primátor Ivo Nesrovnal nemá problém vyhlásiť do médii, že pracovať s takto zanedbaným finančným stavom mesta je veru ťažké… Nebol čas na prípravu vyrovnaného rozpočtu… No naozaj nebol, lebo…

…čakalo by sa, že nový primátor, ktorý zasadne na stoličku radničného šéfa si hneď po prebratí úradu vyhrnie rukávy a šup do práce. V Bratislave ale nie. Dozvedel som sa, že len čo zložil Ivo Nesrovnal primátorsky sľub, opustil krajinu a zamieril si na tri týždne za veľkú mláku. Americký výlet mal zrejme väčší prínos ako riadiť hneď po nástupe mesto, aby neupadlo do finančnej kómy.

Dalo by sa naozaj čakať, že Ivo Nesrovnal sťaby nový bratislavský muž číslo jeden, začne hneď od začiatku chrliť systémové riešenia a nápady, ktorými oplýval počas predchádzajúcich štyroch rokov a ktorými neustále bombardoval Milana Ftáčnika. Naostatok operoval s nimi aj počas volebnej kampane a sľuboval, sľuboval, sľuboval. Inu, nestalo sa. Zmluva s Transprojektom o rekonštrukcii Hlavnej železničnej stanice, vstupnej brány mesta, vypovedaná napokon nebola. Čo však bolo vypovedané, priamo z úst Iva Nesrovnala, boli iba klamstvá, s ktorými nemal problém ani pred kamerami.

I stalo sa, že najprv vyzval poslancov, aby sa vzdali odmien, no o týždeň na to, pred tou istou kamerou, tej istej redaktorke do oči so šibalským úsmevom na tvári a s chladným výrazom odvetil, že nič také nikdy z jeho úst nevykĺzlo.. Podobne ako pri volebnej noci 15. novembra 2014, keď sa jeden z jeho členov volebného tímu neudržal a hulvátskym spôsobom prejavil radosť a opojenie z víťazstva. Opojenie to bolo zrejme alkoholické, inak by sotva okomentoval Nesrovnalových súperov i politické protistrany slovíčkami, ktoré nevysloví ani bača, či radikálny pohan. Najprv to síce Nesrovnal poprel, no pod tlakom mediálnych dôkazov v podobe audiovidea priznal modrú farbu…

Dalo by sa naozaj čakať, že človek nielen právnicky, ale aj  ekonomicky podkutý, sa dokáže so svojou prioritnou úlohou –  rozpočtom – pohrať tak, aby TEN nevzbudzoval žiadne pochybnosti. Prešli tri mesiace od nástupu do funkcie a Ivo Nesrovnal predložil niečo, čo nie je hodné a ani vhodné na použitie v priestoroch, kde chodia aj králi na pešo. Jednoducho, základný a najdôležitejší dokument mesta – rozpočet – nebol schopný so svojim širokým dzurindovsko – miklošovským ansámblom pripraviť.

Ivo Nesrovnal dosiaľ nepodpísal ako štatutár žiaden dokument, žiadnu žiadosť, žiadne „lajstro“ (jedna z interpelácií poslankyne MZ), naopak vyzval príspevkové organizácie a podniky, v ktorých má mesto spoluúčasť, aby sa zdržali akýchkoľvek finančných operácií až do odvolania. Jeden taký dokument som dostal z magistrátu aj ja, ako člen dozornej rady Národného tenisového centra. Bratislava je teraz zabrzdená….

Ivo Nesrovnal ešte nie je ani 100 dní vo „vláde“ mesta, no v počte prešľapov dokázal toho rovno na dve volebné obdobia. Ak sa sarkasticky tešil, ako sa predchodca Ftáčnik dostal počas primátorovania do konfliktu záujmov a doplatil na to pokutou vo výške 6-tich mesačných platov, teraz už na šibalský úsmev dôvod nemá. Distingvovanému politikovi sa rúca Starý most, PKO, rozpočet, dôvera a nadôvažok aj vzťah s poslaneckým zborom. Dokonca už aj jeho bývalá pravá ruka začína kriticky reagovať Nesrovnalove kroky. No a z úradu odchádzajú aj dôležití úradníci z vedúcich postov (menovať ich nebudem). Dobrovoľne, pre dobro svojho zdravia…..

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531225x
Priemerná čítanosť článkov: 6478x

Autor blogu