Založ si blog

Participatívny rozpočet je minulosťou. . . . Názov sa zmenil!

rozpocet1V utorok som písal v jednom z printových periodík príspevok o rozpočte Hlavného mesta Bratislava  (po trojmesačnom primátorovaní Iva Nesrovnala zatiaľ len v pracovnej podobe návrhu), v ktorom som informoval o tom, že v jednom z podprogramov – v participatívnom rozpočte svieti veľká 0. A podotkol, že občianske aktivity tentoraz zostanú maximálne tak pred bránami Primaciálneho paláca..

 

rozpocet2Hneď po publikovaní tohto článku nám prišla do redakcie správa z tlačového oddelenia Magistrátu, aby sme opravili túto nepravdivú informáciu (v obrazovej prílohe prikladám časť konkretného podprogramu, v ktorom je pri participatívnom rozpočte skutočne 0). Participatívny rozpočet podľa vyjadrenia komunikačného oddelenia Ivo Nesrovnal nezrušil, iba finančné položky alokoval pod iným názvom „Občiansky rozpočet“. Nerád používam termíny „ad hominem“, ale v tomto prípade musím – všade vo svete sa v rozpočtových kapitolách spomína práve spojenie – participatívny rozpočet. Znamená jedno: rôzne združenia, občania, fyzické i právnicke subjekty majú možnosť požiadať samosprávu o finančné dotácie na projekty, ktoré majú zveľaďovať a zanechať trvalé hodnoty v prospech mesta. Využívali to rôzne študentské zoskupenia umelcov – budúcich architektov, dizajnérov… V minulosti sa vytvorili výberové komisie, ktoré posudzovali jednotlivé projekty a podľa toho určovali sumy, ktoré neskôr skupinám poskytli. V roku 2014 uspelo zo 14-tich projektov sedem.

Nesrovnal ale v snahe zmeniť všetko čo fungovalo, vymenil aj názov podprogramu – z participatívneho na občiansky. Nebudem skúmať, z koľkých projektov Magistrát vyberal, isté je, že z „občianskych skupín“ dostali dotácie len štyri. Pritom, do akej miery slúžia všetkým Bratislavčanom, je otázne… Napríklad starostlivosť o zeleň, výsadba drevín –  čo je primárne v absolútnej kompetencii jednotlivých mestských častí v rámci preneseného výkonu štátnej spravy. Alebo vybudovanie cyklochodnika v Mestských lesoch, ktoré často a rád navštevuje nový primátor, ale je to jeho kompetencia.

Takže ak žiada komunikačné oddelenie opravu termínu, že participatívny rozpočet Ivo Nesrovnal nezrušil, tak pri akejkoľvek námahe netuším, ako tú faktografickú opravu zrealizovať. Participatívny rozpočet jednoducho neexistuje, je minulosťou. Dozvedel som sa z dobre informovaných zdrojov, že Ivo Nesrovnal bral údajne participatívny rozpočet ako „klam (vulgárnejšie slovíčko použiť nemôžem) na občana“.  

Takže milý magistrát, poprosím Vás, aby ste občanom vysvetlili dôvod zmeny názvu podprogramu a vysvetlili najmä rozdiel medzi participatívnym a občianskym. Ja ho viem, ale zatiaľ si tento náboj nechám v zálohe. Dám Vám právo prvého ťahu. Ak sa budeme držať slovíčkarenia, tak sa žiaľ, k oprave Vašej námietky nemám ako vyjadriť a nepoznám ani spôsob, aby fakty sedeli.  Fakty sú totiž fakty, a mali by byť presne dodržiavané aj v najdôležitejšom dokumente mesta – rozpočte. Verím, že sa čoskoro dočkáme aj odpovede na to, prečo práve na tieto položky dalo mesto 40 000 eur. Kto ich vyberal a z koľkých občianskych podnetov. Verejnosť sa to skôr či neskôr dozvie, pán Nesrovnal.      

Foto (c) Jozef Havrilla

P.S.: A ešte jedna prosba pán primátor. Nepoužívajte slová typu – nepravdivá a podobné synonymá. V tomto sa na Vás nechytám. Ďakujem.

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531606x
Priemerná čítanosť článkov: 6483x

Autor blogu