Založ si blog

Politické „salto mortale“ je kvôli Kotlebovi nevyhnutné. . .

Ideologické základy na slovenskej politickej scéne sa po sobotňajšej noci poriadne trasú a ak vydržia aj egu konkrétnych lídrov a nezrútia sa, čaká nás všetkých kríza. Nie hospodárska, nie ekonomická, ale politická. Zlepiť funkčnú exekutívu a parlamentnú koalíciu bude ťažšie, ako vyšliapať na Mt. Everest s 200 kilogramovým batohom na chrbte.

Zlepiť vládu môže len jeden faktor – spraviť historický kompromis medzi stranami, ktorých nespája absolútne nič. Panuje medzi nimi vysoké napätie a až nezdravá ideologická rivalita.

Smer SD vs SaS

Prvá animozita sa týka dvoch najúspešnejších strán. Sociálnych demokratov a liberálov. Najprv sa ale vrátim do minulosti.

Na prvom „veľkom sneme“ liberálnej strany v košickom Yasmíne (marec 2010) sa hlasovalo aj o stanovách strany Sloboda a Solidarita. Ako čerstvý člen tejto partaje som pozorne sledoval aj hlasovanie o „žiadnej spolupráci a akomkoľvek spájaní sa liberálov so sociálnymi demokratmi„. Takmer všetci delegáti hlasovali ZA, iba jeden člen sa zdržal hlasovania.

Krátko pred pádom vlády (september 2011) som liberálnu stranu kvôli vážnym interným nezhodám ako okresný predseda Bratislavy IV opustil a vzdal sa aj členstva v poslaneckých kluboch na komunálnej úrovni. Krátko pred predčasnými voľbami (január 2012) som spravil niečo, čo mi doteraz viacerí bývalí „exkolegovia“ z SaS nevedia zabudnúť. Áno, vstúpil som k sociálnym demokratom. Urobil som politické „salto mortale“, názor straníkov mi vtedy takto tlmočil Martin Poliačik (poslanec NR SR).

Jednoducho, prestup zo strany politického stredu smerom naľavo bol podľa stanov neprípustný. Po piatich rokoch sa do obdobnej situácie môžu dostať aj tí, ktorí ma kritizovali. Liberálne stanovy môžu ľahnúť popolom. Jedným z dvoch „historických kompromisov“ je totiž práve spolupráca týchto dvoch strán. Richard Sulík stojí pred ťažkou skúškou – buď bude tvrdohlavý a otvorí politickej kríze dvere, alebo zmierni zo svojej rétoriky a v istých politických otázkach bude na koaličnej úrovni so Smerom spolupracovať. Musí, pre „blaho“ krajiny a blížiacim sa predsedníctvom v Európskej únii… Lenže ako poznám šéfa liberálov, ten svoje názory neotáča a tvrdo si stojí za tým, čo povedal. Napokon, presvedčila sa o tom aj Radičovej vláda. A hrdosť jemu vlastná sa môže krajine v tomto prípade šeredne vypomstiť!

SNS vs Most HÍD

„Maďarské karty“, s ktorými hral bývalý šéf národniarov Ján Slota, pretrhali už v minulosti všetky možné väzby k politickej spolupráci so stranami, ktoré viedol Béla Bugár (predtým SMK, dnes Most-HÍD). Aj napriek tomu, že Slota sa už váľa v prachu politického smetiska, ani nový predseda najstaršej politickej strany na Slovensku. Andrej Danko, nedokázal otupiť „nenávistné“ hrany.

SNS má totiž vo vedení stále ľudí, ktorí to v minulosti ťahali so Slotom a proti Maďarom. A aj keby ich (ľudí) strana nemala, rany sú ešte príliš čerstvé, aby neboleli. Napokon, aj krátko po voľbách Béla Bugár potvrdil to, čo tvrdil aj predtým – spolupráca s SNS je absolútne nemožná a vylúčená.

Lenže, bez spojenia a spolupráce týchto dvoch strán, je akékoľvek zlepenie krehkej koalície nemožné. Čísla nepustia. Krehká koaličná väčšina je časovaná bomba a len blázon by šiel do takého rizika v pozícii premiéra. Koalícia (pravicová) so štyrmi stranami už v minulosti trikrát vyústila do pádu vlády a predčasných volieb.

Kto ustúpi?

V oboch prípadoch (tak sociálno – liberálnej „vojny“, ako aj v národnostnom „boji“) ide aj o voliča. Ten by ťažko niesol „ideologickú zradu“ svojej strany, ktorej dal hlas. Lebo jeho hlasovanie nebolo len o programe, ale aj o vyhranených názoroch.

Lenže iné východisko – ako spolupráca aspoň jednej z uvedených dvojíc – neexistuje. Ak niekto poruší svoj morálny status, môže zachrániť Slovensko pred politickou domácou krízou, ale aj hanbou pred očami európskej verejnosti. Tu už naozaj nepôjde len o „lovestory so svojimi voličmi, ale o nutnú svadbu z rozumu“.

Ten najväčší psychonápor na rozhodnutie čaká najmä liberálov a Bugárovcov. Smer SD a SNS totiž so svojimi „úhlavnými nepriateľmi“ možnú spoluprácu v rámci „boja proti neonacistickej strane a šíreniu radikalizmu ďalej ako na parlamentnú pôdu“ nevylúčili. Bez historického kompromisu môžu „Kotlebove percentá“ nebezpečne rásť. A to hádam nechce nikto z nás.

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531083x
Priemerná čítanosť článkov: 6477x

Autor blogu