Založ si blog

Ficova stopka nás uchránila od legislatívnej blamáže, absurdnými zákonmi sa však svet hemží . . . .

Možno ešte máte v živej pamäti pripravovanú novelu „lesného“ zákona z dielne súčasného ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka o obmedzenom pohybe občanov do lesa, ich zbieraní hríbov (pre dobrodruhov aj muchotrávok), či lesných plodov. Nebol to šťastný návrh, podľa neho by ste si mohli natrhať lesné plody len pre osobnú spotrebu, no a pri organizovanej turistike za čistým vzduchom do tône stromov by ste zrejme potrebovali úradné povolenie. Našťastie, tento paškvil zastavil predseda vlády Robert Fico ešte predtým, ako sa dostal do parlamentu. Nesporne by to bol unikát, aký v slovenskej legislatíve nemá obdobu a zaradil by sa medzi absurdity. Mimochodom, ktovie na ktorej priečke by sa umiestnila táto zákonná novela v celosvetovej konkurencii, lebo nezmyselné zákony nájdete takmer v každej krajine. Za niektoré z nich by mali predkladatelia podstúpiť ambulantnú liečbu, možno i dlhodobú hospitalizáciu v zariadeniach s mentálnymi poruchami…. Veď posúďte:

Najviac nezmyslov, ktoré kedy dokázal vyprodukovať Homo sapiens s poslaneckým mandátom, vzniklo samozrejme v krajine neobmedzených možností, v Spojených štátoch amerických, tak napríklad:

Florida: V tomto teplomilnom americkom štáte si absurdné zákony doslova konkurujú – je ich viac a v USA dokonca najviac: slobodné dievčatá nemôžu v nedeľu skákať padákom. Ak máte na sebe iba plavky, nesmiete spievať. Jazdiť nesmiete ani na neoznačenom skateboarde. Automobil bez vodiča smie ísť maximálnou rýchlosťou 96 km/h. (Otázne je, kto by pri náhodnej kontrole zaplatil pokutu.. ) Mimochodom, na Floride je zakázané venčiť krokodíly…

Texas: Ak sa chcete v Texase prejsť po ulici len tak naboso, musíte si vybaviť zvláštne povolenie, za ktoré zaplatíte 5 dolárov. Štamgasti to majú ešte horšie, po stojačky nesmú vypiť viac ako tri glgy piva.. (Naši spoluobčania by sa zrejme vynašli, pili by pomalšie a iba po dvoch glgoch,… )  

Connecticut: V tomto štáte je zakázané prechádzať cez ulicu po rukách, bicyklisti tam však podľa vyhlášky môžu jazdiť rýchlosťou nad 100 km/h. (Potom nečudo, prečo bol niekoľkonásobný víťaz Tour de France, Lance Armstrong, taký rýchly...)

Los Angeles: Na kladenie obyčajnej pasce na myši potrebujete poľovnícky (lovecký) lístok. Zaujímavý je tiež zákon, zakazujúci kúpať naraz dve malé deti v jednej vaničke. (A čo v rodine so siamskymi dvojičkami ???)

Iowa: Zákon neumožňuje jednorukému klaviristovi zobrať za svoj výkon honorár. (Ani u nás by niektorí „umelci“ nemali dostávať honoráre, a to môžu mať aj o ruku naviac).  Hasiči musia najmenej 15 minút pred výjazdom k požiaru nacvičovať hasenie. (Čas je síce v takýchto momentoch drahý, ale zákon znie jasne…).. 

Chicago: Dodnes tu platí zákaz obedovať v horiacom dome. (Také flambované palacinky, alebo špekáčiky…. nemusia byť zlé, hlad je hlad.)

St. Louis: Má takisto bizarný zákon, spojený s požiarmi. Hasiči podľa neho nesmú zachraňovať z horiaceho domu ženy bez šiat, alebo len v pyžame či župane. (V stave požiaru sa preto treba vyštafírovať, čím honosnejší odev – napr. plesové šaty – tým väčšia nádej na záchranu)

Miami: Zákon, akoby vystrihnutý z Hlavy XXII zakazuje jazdu po meste na bicykli, ktorý nie je vybavený zvončekom či klaksónom, zároveň je však zakázané použiť akékoľvek zvukové výstražné znamenie namontované na bicykli. V tejto krajine je navyše zakázané napodobňovať zvieratá (nedrite v práci ako kôň, nebuďte usilovný ako včela, kašlite na vernosť, lebo jej symbolom je pes, nesprávajte sa ako dobytok...) 

Ohio: Platí tu prísny zákaz opiť rybu. (Takže milí kuchári, žiaden pstruh na víne...)

Idaho: Celoplošne platí zákaz rybolovu v prípade, ak pri ňom sedíte na chrbte žirafy. (Ryby majú z hýbajúcej sa udice mentálny chaos..) Obyvatelia tohto štátu nemajú právo na verejnosti na smútok a stále sa musia usmievať. Navyše musia byť vždy dobre naladení! (u nás 50 percent Slovákov na drogy nemá..)

Memphis: Ak chcete v Memphise žobrať, musíte mať povolenie s 10 dolárovým kolkom. (Kolok musí byť na viditeľnom mieste klobúka, resp. nalepený na plastovej krabici od lacného vína..) Navyše v tomto štáte doplatili na zákony aj žaby – kvákať môžu iba do desiatej večer…

Massachusetts: pokiaľ nemáte v dome dobre pozatvárané okná a dvere, v noci nesmiete chrápať (tak by sme chrápali vo väzniciach, no a čo ?)

Indiana: Súd za znásilnenie hrozí vodičovi, ak by v jeho aute našli policajti stopárku mladšiu, ako 17 rokov bez pančúch, alebo naboso (zákon nerieši prípad, keby za volantom sedela vodička). Obyvatelia Indiany sa z dnes už z ťažko zistiteľných historických príčin nesmú od októbra do marca kúpať vo vani (našim niektorým spoluobčanom z košického sídliska by tento zákon neprekážal, práve naopak – termín by si dvojnásobne predĺžili), predávať a kupovať autá v nedeľu, prefarbovať vtáky a králiky a obchodovať s mliekom v predajniach vína. (Hmmm, to je diskriminácia našich seniorov – pre nich totiž platí, že víno je mlieko starcov..)

Kalifornia: Mesto Chico len nedávno uzákonilo pokutu 500 USD pre každého, kto odpáli v jeho katastri jadrovú bombu (neplatí to pre samovražedných atentátnikov). V Kalifornií tiež platí prísny zákaz kopulácie zvierat vo vzdialenosti menej, ako 500 metrov od kostola.

Arkansas: V tejto krajine máte právo len raz do mesiaca legálne a beztrestne zmlátiť vlastnú manželku. (Niektorým stačí aj jeden pokus a nemusia čakať do ´dalšieho mesiaca) 

 

Ale čo iné krajiny sveta? Aj tam sa to hemží „múdrymi“ zákonmi …

Singapur: Ak navštívite túto krajinu dávajte si pozor na žuvačky! Platí tu absolútny zákaz žuvania. Ak ju predsa len potajomky žujete a potom ju vypľujete na zem, môžete sa veľmi rýchlo dostať do väzenia. (Svieži dych a reklamy na Orbitky, na to jednoducho zabudnite!) Jedinou povolenou žuvačkou je odvykacia Nicorette pre fajčiarov. Jej užívatelia sú však prísne evidovaní. Kto zabudne v Singapure po sebe spláchnuť záchod, riskuje pokutu v stovkách dolárov.(V singapurských krčmách môžete z pisoárov dokonca aj jesť). Chodiť po byte bez oblečenia je trestné. (Ideálna situácia pre manžela paroháča, ktorý príde znenazdajky domov – a nachytá svoju partnerku s milencom in flagrant(i)

Južná Kórea: Dopravní policajti musia zo zákona nahlásiť všetky úplatky, ktoré počas služby dostali. (časť z „tržby“ potom musia zrejme odovzdať nadriadenému, tzv. Kotlebov dvadsiatok

Mexiko: Ženy, pracujúce v mestskej správe nesmú nosiť provokatívne oblečenie, ani minisukne. (Najlepšie teplákovú súpravu a zanedbaný zovňajšok)

Austrália: Výmenu žiarovky môže vykonávať len vyškolený elektrikár. (V Austrálii je najväčšia úspora elektrickej energie..)

Hong – Kong: V Hongkongu má žena právo zavraždiť svojho manžela, ak ho nachytá pri podvádzaní. (Tento zákon neplatí pre modlivky zelené, tie môžu zavraždiť aj vlastného partnera).  Zákon však určuje, že tak môže urobiť iba holými rukami, zatiaľ čo mužovu milenku môže zo sveta zniesť akýmkoľvek spôsobom.

 

A poďme ešte do Európy…

Veľká Británia:  Briti nesmú umrieť v priestoroch parlamentu. (Pred vstupom zrejme každý návštevník absolvuje dôslednú zdravotnú prehliadku, ak máte vysoký cukor, alebo tlak – máte smolu). V Londýne nie je po deviatej večer dovolené biť vlastnú ženu, pretože jej krik by rušil nočný kľud. (Do deviatej ju môžete trebárs aj beztrestne zlynčovať) . Pod pokutou 60 libier je zakázané privolávať taxíky zvolaním „Taxi!“ (ešteže na Slovensku privolávame taxíky mobilom), pričom sami taxikári môžu odmietnuť zviezť osoby nakazené cholerou alebo morom. (Prvá otázka taxikára teda nebude, kam to bude?, ale či disponujete cholerou a morom). A pozor – v Británií tiež môžete byť obvinený z vlastizrady, ak nalepíte známku s podobizňou kráľovnej hore nohami. V Škótsku sa chovatelia kráv nesmú počas pasenia opiť (alkohol je najväčšou príčinou manželských rozvodov…) Vo verejných dopravných prostriedkoch majú ženy zakázané jesť čokoládu…  Na druhej strane, ak sú ženy tehotné, môžu vykonávať „malú potrebu“ kde sa im len zachce (aj do policajtovej čapice).

Taliansko:  V Benátkach platí zákaz kŕmenia holubov. V San Reme je zakázané zhovárať sa s prostitútkami (asi treba využiť posunkovú reč), v Ríme nesmiete konzumovať sendvič na verejnosti, v Brescií nesmie nikto sedieť na pamätníkoch. Mestečko Lerici je známe zákazom vešania mokrých uterákov na balkónoch, v Eboli je zakázané bozkávať sa v aute. V Capri nik nesmie klepať drevákmi po mestskej dlažbe… T

Švajčiarsko: Trestom je, keď hlasno zavriete dvere od auta.(príslušníci PZ majú k dispozícii okrem meračov alkoholu a rýchlosti, aj tzv decibelometre). Ak ste ubytovaný v hoteli, po desiatej hodine večer Vám zákon ukladá nesplachovať toaletu.

Grécko:  tam vám môžu zobrať vodičský preukaz za to, ak ste za volantom nedostatočne oblečený alebo ste sa pred jazdou neosprchovali a policajtovi zapáchate. Rovnako je tam zakázané hrať na verejnosti digitálne hry, vrátane tých v mobile (slovenská mládež by sa zbláznila týmto zákonom)

Francúzsko: majú dodnes v platnosti zákon, ktorý zakazuje pomenovať prasa menom Napoleon. 

 

ZÁKONY O SEXE:

Najjemnejšia forma „sexu“ bozkávanie je prísne zakázané hneď v niekoľkých štátoch a na rôznych miestach. Napríklad vo francúzskych vlakoch, alebo v staničných budovách Írska.  V silne katolíckom Taliansku nesmie žena – prostitútka nosiť meno Mária. Britský Liverpool zakazuje síce ženám chodiť na verejnosti „hore bez“, no výnimku majú z tohto zákazu predávačky v obchodoch s exotickými rybičkami. V Singapure sa považuje za pornografiu, ak urobí nahá žena čo i len pár krokov v hotelovej izbe – trestom je väzenie. Indonéziu navštevujte radšej s partnerkou, partnerom, alebo maximálne ukojení. Masturbácia sa tu totiž trestá smrťou. Gynekológovia v Bahrajne sa môžu pozerať na ženské genitálie (a vykonávať prehliadku) len s pomocou zrkadla.

Moslimovia majú nepochopiteľné zákony o sexe. V Libanone je napríklad mužom dovolený sex s akýmkoľvek zvieraťom, musia si však dávať pozor, aby to bola samička. V prípade styku so samčekom im hrozí smrť. Moslim môže mať sex s ovcou (jahňaťom) a nik sa nad tým nepozastaví – problém nastane, ak po sexe vyhladne. Mäso takejto ovce totiž nesmie konzumovať. Je to hriech.

V Kolumbijskom meste Cali musí žena vstupovať do manželského zväzku, ako panna. Počas svadobnej noci musia však novomanželia strpieť v spálni svedka – nevestinu matku, ktorá dohliada na hladký priebeh prvého milostného aktu svojej dcéry.

Naopak, mnoho mužov môže len závidieť niektorým chlapom z ostrova Guam. Miestna tradícia totiž zakazuje dievčatám vydať sa, pokiaľ sú pannami. Preto na ostrove existuje „odblaňovacie komando“ , ktoré za mierny poplatok pripraví vydajachtivú ženu o panenstvo.

Obrovskú vlnu emócií vyvolalo znenie zákona v Bolívijskom Santa Cruz. To totiž dovoľuje mužom mať pohlavný styk súčasne s dcérou aj matkou. Nechutné? Sú aj horšie zákony. Že vraj z civilizovaného sveta. Tak napríklad v Austrálií môžete vykonať súlož s klokanom beztrestne, ak dokážete, že ste to robili v alkoholickom opojení.

Na Floride sa nepokúšajte mať sex s odpadkovým košom. Dopustili by ste sa totiž sexuálneho obťažovania odpadových nádôb. V Oregone zákon zakazuje používať počas milostných hier vulgarizmy..

 

TOP ZÁKON NA ZÁVER:

Korunu novodobým zákonom dal George Bush, bývalý prezident USA. V časoch, keď bol ešte guvernérom podpísal nariadenie,podľa ktorého musí budúci delikvent informovať svoju obeť ústne alebo písomne o svojom úmysle s 24-hodinovým predstihom, a povahu svojho prečinu tiež stručne popísať. Nesplnenie tejto povinnosti sa automaticky stáva priťažujúcou okolnosťou. Takže, ak máte chuť vylúpiť banku, deň predtým informujte vedenie, že hodláte prísť vybrať si väčšiu sumu peňazí, nech ich majú rovno pripravené vo vreciach. Alebo ak chcete niekoho zniesť zo sveta, dovoľte mu napísať závet. Patrí sa to. Zákony sa majú dodržiavať. Hoc sú absurdné.

 

 

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531647x
Priemerná čítanosť článkov: 6484x

Autor blogu