Založ si blog

Keď primátor Bratislavy otáča názor o 180 stupňov v rekordne krátkom čase. . .

Ak je niečo čierne na bielom, pardón, biele na čiernom, sotva to odškriepite. Zvlášť, keď je k tomu aj audiovideozáznam. Hovorí sa tomu „corpus delicti“ (telo dokazom). Súčasný bratislavský primátor Ivo Nesrovnal na tom bude najbližšie štyri roky horieť, lebo jeho vyjadrenia ešte počas výkonu poslaneckého mandátu sa s tými súčasnými absolútne nezhodujú, priam majú znaky silnej schizofrénie.

Sú situácie, keď možno napadnúť napríklad vytrhnutý kontext v televíznom spravodajstve. Respondent vtedy povie na kameru trebárs dlhú, ale nesúvislú vetu, ktorú redaktor vzhľadom na krátkosť času príspevku musí „vyškrtať“. Niekedy tak nešikovne, že úplne zosmiešni politika, resp. nevystihne podstatu výroku, resp. výrok prekrúti..

Podobne to platí aj pri printovej žurnalistike, keď nie každé vyjadrenie má potrebnú súvahu logiky, je roztrieštené do viacerých myšlienok. Vtedy musí novinár politika parafrazovať, lebo doslovnou citáciou by nič nevyriešil a čitateľa by len zamotal. Nehovoriac o tom, že z politika by spravil niekoho, kto sa ani nevie vyjadrovať. Vtedy dochádza ku konfliktným situáciam vo vzťahu novinár – politik.

V mojich blogoch budeme postupne odkrývať predvolebné sľuby Iva Nesrovnala. Ich plnenie, okresávanie, zmeny názorov. Jeho výroky zaznamenané na pode bratislavského parlamentu v pozícii poslanca budeme porovnávať s výrokmi v pozícií primátora. Začíname prvou kapitolou, azda najčerstvejšou – týka sa vypovedania zmluvy s investorom Transprojekt, ktorý má už niekoľko rokov za úlohu zrekonštruovať Hlavnú železničnú stanicu…

Získať prepis z jednotlivých zastupiteľstiev nie je problém. Ivo Nesrovnal na októbrovom zastupiteľstve povedal vo faktickej poznámke na príspevok primátora Milana Ftáčnika ohľadom prijatia dodatku k zmluve s Transprojektom toto:

JUDr. Ivo Nesrovnal, poslanec MsZ:

„Pán primátor, ako obvykle nehovoríte pravdu a zavádzate. Ja o tom hovorím dlhodobo o mojom návrhu, že by sme to mali ukončiť. Hovorím o tom už minimálne rok.

A vedie ma k tomu práve zodpovednosť voči Bratislavčanom, nie voči investorovi. To je asi vaša zodpovednosť. Ale voči Bratislavčanom. Voči tisícom, desaťtisícom ľudí, ktorí sú dlhodobo frustrovaní z tohoto.

A čo robíte vy? Odsúvať, odsúvať, odsúvať a ešte hovoríte, však žiadny poslanec nič nenavrhol. A načo ste primátor? Myslíte, že toto by si dovolil jeden viedenský primátor? Štyri roky nič nerobiť?

Radím vám, dajte sa niekedy zamestnať a po štyroch rokoch svojmu zamestnávateľovi povedzte, že nevedeli ste to vyriešiť štyri roky, lebo váš predchodca niečo spravil.

Skúste to. Možno v politike vám to predchádza, prechádza, ale v súkromnom živote, v normálnom, kde všetci musia normálne žiť by vám to neprešlo ani deň toto.Ja sa ten problém snažím riešiť. Vy ho odsúvate, odsúvate, odsúvate.

A to je dôvod, prečo je Bratislava po dvadsaťpäť rokov tam, kde je. Lebo sa strká hlava do piesku a  (gong) nikto nič nechce riešiť“.

 

Na základe týchto slov, pripomínam mesiac pred voľbami, by sa dalo čakať, že prvým krokom nového primátora by bolo okamžité vypovedanie zmluvy s firmou Transprojekt. Lenže kandidát mieni, primátor mení. V jeho myšlienkovom pochode nastal neuveriteľný zvrat. Nová pozícia zrejme priniesla nové svetlo skutočnosti a zrazu vypovedanie zmluvy nebolo horúcou témou.

S investorom, ktorý má prestavať bratislavskú Hlavnú stanicu, mesto teda nezačne rokovať o ukončení zmluvy. Primátor uviedol, že s investorom, spoločnosťou Transprojekt, sa stretol na začiatku februára a ten mu deklaroval, že Hlavnú stanicu stihne prestavať do konca roka 2016. Nesrovnal pre média uviedol, že sa s investorom „dohodli“. Investor musí predložiť nepriestrelný a nezvratný dôkaz o svojej schopnosti tento investičný zámer zrealizovať“. Ako málo teda stačí, aby primátor otočil svoj názor o 180 stupňov.

 

 

 

 

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 530008x
Priemerná čítanosť článkov: 6464x

Autor blogu