Založ si blog

Žiť pre ňu alebo z nej ? ?? Slovenský politik má jasno. .. .

Politika sa dá vykonávať dvoma spôsobmi – žiť pre ňu a žiť z nej. Pre prvú skupinu by mala byť politika akousi duchovnou potravou , pre tých druhých zas materiálnym zabezpečením. „Politika môže byť buď čestný úrad, a potom sa jej venujú takpovediac nezávislí, t.j. majetní ľudia, alebo sa sprístupní nemajetným a potom musí byť táto činnosť odmeňovaná“, tvrdí nemecký sociológ Max Weber vo svojom diele Politika ako povolanie. Lenže na slovenské pomery neplatí rovnica: nezávislí = majetní. 

Žitie výlučne pre politiku predpovedá u politika finančnú nezávislosť. Takýto politik nie je závislý od príjmov, ktoré mu táto činnosť prináša „Svoje výdavky pokladá za kapitálový vklad, a ten mu pri využití jeho vplyvu prináša zisk“. Na Slovensku máme mnoho príkladov, v ktorých sa aj úspešný podnikateľ vrhol do verejnej služby ako povolaný a zvolený vykonávať svoj poslanecký mandát. Našli by sme mnohých, ktorí popredali alebo poprepisovali svoje úspešné firmy, podniky, statky, majetky na rodinných príbuzných, len aby boli pri moci a s čo najmenej vyplneným majetkovým priznaním. Lebo moc má väčšie čaro ako zisk z podnikania. 

Lenže je nepravdepodobné, aby napriek finančnej nezávislosti vládnúca vrstva nevyužívala moc na plnenie vlastných ekonomických záujmov a teda by sa neusilovala z politiky žiť. Politika zvádza k obohacovaniu aj tých, ktorí už majú solídny príjem.  Na druhej strane i ekonomicky slabší jedinci môžu robiť politiku bez toho, aby im bol prednejší ekonomický prospech politického účinkovania. Môžu, ale v drvivej väčšine prípadov sa tak nestáva. Na Slovensku by sme poslanca, ktorý vykonáva svoj mandát z nezištných dôvodov našli len v ojedinelých prípadoch. Bol by akousi zatúlanou bielou ovcou vo veľkom stáde. A ak by sa taký prípad našiel, tak či onak by sa skôr či neskôr musel prispôsobiť davu. Inak by ho svorka vyvrhla….

Ale späť k slovenskej politike… V nej majú nezastupiteľné miesto nielen „bývalí podnikatelia“ ale nepriamo aj novinári, ktorí sú najvplyvnejšími „politikmi z povolania“. „ Prirodzene, vplyv tlače, ako aj určité vzťahy k tlači potreboval každý významný politik“ , vysvetľuje Max Weber. Novinár by mal mať svoje mantinely. Určil si ich sám, ale vo väčšine prípadov ich mal nadriadenými určené. Novinárovou úlohou nie je len stráženie objektivity, ale aj etiky v politike, lenže…. Ťažko strážiť niečo, čo vlastne na slovenskej politickej scéne ani neexistuje.

Kým sa politika nebude robiť na Slovensku z nezištných dôvodov, kým sa do parlamentu nedostanú kandidáti žijúci len pre ňu a nie z nej, dovtedy bude volič apatický k nej. Frustrovaný, znechutený a sklamaný. Ale to mi skôr pripomína sci-fi. Doteraz totiž platí, že malá kopa pýta viac. Napríklad vplyvu a peňazí.

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531256x
Priemerná čítanosť článkov: 6479x

Autor blogu