Založ si blog

Nesrovnalovo svetlo nových skutočností. . . .

Keby bol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal chlap na správnom mieste, postavil by sa v žiare reflektorov pred kamery a nastrčené diktafóny siedmej veľmoci a nasypal by si „kýbel“ popola na hlavu: „Prepáčte, znova som zmenil názor“. No nespravil tak…

Keby bol bratislavský primátor Ivo Nesrovnal naozaj rovný chlap, hral by s médiami a najmä so svojim voličmi férovú hru od začiatku výkonu svojho mandátu. Keby….

Lenže slovíčko keby existuje len v slovníku dojmologických pojmov… v skutočnom živote rozhodujú fakty. Otáčanie názorov Iva Nesrovnala sa, žiaľ v neprospech Bratislavčana, stalo koloritom jeho volebného obdobia na stoličke radničného šéfa. Toľko omieľané témy ako – vypovedanie a nevypovedanie zmluvy s investorom, ktorý mal z Hlavnej šťanice spraviť Hlavnú stanicu, dosadenie odborníkov a nie „kamarátov“ na riadiace posty na magistráte … (a tak ďalej a tak ďalej)… už vo verejnosti poriadne zarezonovali.

Ale aby sme si ukázali a dokázali na príklade ako si primátor IvoN (….) do úst a zo svojich predvolebných sľubov robí toaletný papier, vrátim sa k stále živej a horúcej téme PKO.

Na konci júna 2011, teda krátko po zvolení za mestských poslancov Bratislavy, sme sa na pravidelnom zastupiteľstve okrem iného zaoberali aj stavom historickej budovy PKO. Čo s ňou?  Vtedy ešte poslanec Ivo Nesrovnal (vtedy ešte SDKÚ-DS) vďaka svojmu najpočetnejšiemu klubu presadil návrh o zachovaní celej stavby.. Vtedajší primátor Milan Ftáčnik mal v návrhu uznesenia 3 alternatívy, okrem iného aj zachovanie „genius loci“ – teda hlavnej časti budovy. „Vyhral“ však Nesrovnalov návrh, ktorý odôvodnil takto….

Autentický prepis zo zápisnice MsZ 30. júna 2011

(link tu: http://bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=700000&id_dokumenty=11029369)

strany 112-113-114

JUDr. Ivo N e s r o v n a l, poslanec MsZ:

Ďakujem veľmi pekne. Kolegyne, kolegovia, z môjho pohľadu chcem povedať k PKO, že táto kauza už pomaly začína traumatizovať nielen Bratislavčanov, ale aj poslancov, alebo všetkých.

Je samozrejmé veľmi dobré, že sa mala možnosť verejnosť vyjadriť k tomuto, k tejto kauze, ale závery,ktoré sme zistili za milión korún z peňazí daňových poplatníkov zrejme asi nikoho neprekvapia. A ten záver je, že verejnosť chce tento verejný priestor zachovať. Myslím si, že nám to bolo jasné už v januári, to bolo jasné v decembri a v novembri minulého roku, že verejnosť chce tento priestor zachovať. A to je v podstate aj to, čo hovoríme my a čo hovorí aj náš klub, že sme za zachovanie tohto verejného priestoru pre Bratislavu, za jeho kultúrnu funkciu, za to aby mesto nevyhadzovalo zbytočné peniaze, a za to aby sa nezopakovala kauza RIVER PARK I“..

Áno, čítate dobre. Toto podľa oficiálneho zápisu povedal na margo PKO Ivo Nesrovnal. Dokonca sa pustil aj do kritiky investora, s ktorým si po štyroch rokoch tľapol a daroval pozemky mesta developerskej spoločnosti za EURO. Dosť dlhá doba, aby volič a Bratislavčan zabudol. Aspoň to si myslel a možno stále myslí Nesrovnal… Citujem:

„A tu sa musím prikloniť k mojim predrečníkom, ktorí hovoria, že skúsenosť s týmto investorom je veľmi zlá. A tú šancu, tú jedinečnú šancu ktorú mal, okrášliť bratislavské nábrežie, tento identitotvorný prvok tu premrhal. Pretože tam svojou aroganciou a nenásytnosťou navýšil tie indexy tak, že z tej perly čo tam mohla byť, je tam neperla. A preto sa pripájam k návrhu pána Budaja, resp. ho chcem posunúť trochu ďalej a predkladám vlastný návrh navašom základe, ktorý aj posúva ďalej návrh pána Budaja. S tým, že ten text uznesenia by znel následovne:

Mestské zastupiteľstvo

1) Berie na vedomie návrh na riešenie budúcnosti PKO a nábrežia.

2) Schvaľuje zachovanie celého PKO….. 

(zvyšok uznesenia tu – http://bratislava.sk/uznesenie-c-166-2011/d-11028844)

Uznesenie bolo prijaté bez problémov.

link hlasovania tu: http://bratislava.sk/hlasovanie-c-26-30-06-2011/d-11028950/p1=11049947

Objektívne, hlavným vinníkom nie je Nesrovnal. Pôvodcom celej tejto kauzy bol exprimátor Andrej Ďurkovský, ktorý v roku 2005 bez zastupiteľstva podpísal nevýhodnú zmluvu. Tú investor využil na to, aby prikročil k búraniu. To sa aj začalo, ale vzápätí bolo zastavené a nastal čas súdnych sporov… Ďurkovský sa dodnes skrýva pred verejnosťou a aj pred zákonom. Namiesto švédskych zácloniek (rozumej mreží) behá na slobode. Dokonca ho KDH v minulosti aj napriek aféram a kauzám nominovalo na zvoliteľné miesto na kandidátke do NR SR.

Kauza vyústila v decembri. Mesto pred dvoma mesiacmi predalo pozemky za 1 euro… Pokojné vianočné obdobie vystriedal na dunajskom nábreží hluk strojov. Začala sa likvidácia časti histórie hlavného mesta. Pre niekoho bolo PKO symbolom kultúry, hoci so socialistickým pátosom, pre niekoho zas nemodernou atrapou…

Nesrovnal pošliapal svoj štyri roky starý návrh a nielen svojim voličom poslal drsný odkaz. Netvrdím, že názory sa v svetle nových skutočností nemôžu meniť a zmeniť naruby, ale vtedy to chce aj vysvetlenie. Kus charakteru a už spomínaný pripravený popol. To však zvládajú len skutočne rovní ľudia.

P.S.: Aby nedošlo k omylu, tento príspevok nie je o tom, či sa malo PKO búrať alebo nie. Či ísť do možno prehratého súdneho sporu s investorom, alebo si vybrať inú možnú alternatívu… Tento príspevok je o „svetle nových skutočností“, ktoré ovplyvňuje démon ešte z čias Féničanov…

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531227x
Priemerná čítanosť článkov: 6478x

Autor blogu