Založ si blog

Primátor vs starosta – alebo ako dvaja kamaráti dostali Dúbravčanov do ofsajdu

O STAVEBNOM BOOM-e

foto2

Takto sa ráno prebúdzam do nového dňa. Otvorím si balkón a …. vedľa OC Dubrawa nám rastie „rozprááávkový doooom“

Nič príjemné, ak Vás každé ráno prebúdza rachot stavbárskych strojov – veru, nič príjemné pri pohľade z balkóna, kde sa električky otáčajú. Namiesto peknej záhorskej scenérie sa môžete kochať „panelstory“…Koniec Dúbravky zažíva stavebný boom a nenápadne sa približuje k susedovi z Devínskej Novej Vsi. No nepoznám žiadneho Dúbravčana, Bratislavčana, jednoducho kohokoľvek – kto by si prial nových susedov, miznúcu zeleň..

Ale k veci. Rozhorčení do červena museli byť v utorok ráno obyvatelia ulice Pri kríži, keď im pod oknami muži v pracovnom reflexnom odeve začali rozpletať pletivo, odstraňovať dopravné značky.a vyhradzovať priestor pre výstavbu nového domu, určeného pre reštituentov. Napriek petíciam, napriek nevôli mestských i miestnych poslancov. Čierny Peter, ktorého chvíľami držali aj Ružinovčania, či Petržalčania, ostal napokon v rukách najzelenšej mestskej časti – Dúbravke.

O ROZHODNUTÍ MAGISTRÁTU

Nahnevaní Dúbravčania zahltili sociálne siete a iné komunikačné prostriedky slovami statného štamgasta tej poslednej pohostinskej inštitúcie.

September 2016 - dúbravské hody. Vtedy bolo všetko v najlepšom poriadku. Dávno po podpise "predĺženia" stavebného povolenia. Holt, život je už taký. Život je aj zmena (názoru, čohokoľvek).

Toto sme pre Vás, milí Dúbravčania, napiekli.  September 2016 – dúbravské hody. Vtedy bolo naoko všetko v najlepšom poriadku. Dávno po podpise „predĺženia“ stavebného povolenia. Holt, život je už taký. Prináša zmeny (názorov, politických tričiek – ale pravé priateľstvo to pretrváva).

 

Meno primátora Nesrovnala bolo skloňované vo všetkých pádoch. Toho Nesrovnala, ktorý sa ešte donedávna pásol v jednej politickej čriede aj s dúbravským starostom Martinom Zaťovičom. Spolu obliekali modrý dres (SDKÚ-DS), často sa navštevovali pri akejkoľvek významnej udalosti. Či už súkromnej (klobáskové hody pred AB Restaurant), či verejnej a spoločenskej (hody..). Na spoločných fotografiách vždy usmiati a sympatie si prejavujúci kolegovia s manželkami. Nie inak tomu bolo aj v septembri 2016, keď sa šéf radnice  Ivo prihováral aj Dúbravčanom a keď už bol osud lokality Pri Kríži dávno spečatený.

Nechce sa mi veriť, že v tom čase starosta Zaťovič nevedel nič o blížiacej sa

Nesrovnalovci a Zaťovičovci - my sme jedna veľká rodina...

Nesrovnalovci a Zaťovičovci – my sme jedna veľká rodina…

výstavbe. Napokon, aj na septembrovom miestnom zastupiteľstve vyriekol ortieľ – STAVAŤ SA BUDE! Statočne a dlho držal horúci zemiak v ruke, ktorý mu predtým hodil radničný šéf.

Napokon, neostávalo mu nič iné, len sa s touto zvesťou podeliť s poslancami v slepej nádejí, že problém sa hádam dáko vyrieši.. ale poďme na fakty, lebo v tomto článku sa konšpiračným teóriám venovať nebudem.

O STAVEBNÝCH POVOLENIACH

Problém s reštituentmi je problémom pomaly 30-ročným. Odsúvaný problém sa raz vyriešiť musel. Zabezpečenie náhradného bývania tým, ktorí o vlastné príbytky prišli v čase, keď „v móde“ bolo zoštátňovanie majetkov „nepohodlným“ osobám, nedokázal predtým vyriešiť žiaden bratislavský primátor.

Stavebné povolenie pre inkriminovanú výstavbu a určený priestor malo právoplatnú účinnosť od 25.2.2014. Znalí stavebného zákona vedia, že ak sa do dvoch rokov stavať nezačne, stavebné povolenie stráca platnosť a je NEÚČINNÝM. Áno, stačí nabrať lopatou kus hliny a stavba sa začala. Ale ani to sa neudialo.

Keď už sa zdalo, že lokalita Pri kríži zostane nepobozkaná stavebnými strojmi – prišla na dúbravský stavebný úrad žiadosť o ZMENU STAVBY PRED DOKONČENÍM. Podpísaná bola starostom 16.1.2016 (dôležitá je 5. strana 18 stranového materiálu)

https://www.dubravka.sk/sk/Miestny-urad/Elektronicka-uradna-tabula-oznamy/Uradna-tabula-Stavebny-urad/Rozhodnutie-53.html?ind=9 (dolná časť strany 5)

Corpus delicti pre tých ktorí nechcú radšej čítať celý materiá...

„Corpus delicti“ pre tých, ktorí nechcú radšej čítať celý materiál…..

JA SOM ZMENA – JA SOM SDKÚ-DS

Ja som zmena - spomínate si na tento predvolebný slogan? Údajne už starosta zanevrel aj na svoju politickú alma mater, zvierajúcu sa v smrteľných kŕčoch

Ja som zmena – spomínate si na tento predvolebný slogan? Údajne už starosta zanevrel aj na svoju politickú alma mater, zvierajúcu sa v smrteľných kŕčoch. V reportážach vystupuje už ako nezávislý…

40 dní pred vypršaním platnosti. Náhoda? Nie, verte, že v dialógu obec (starosta) – developer žiadna náhoda zavše neexistuje. Starosta Zaťovič síce tvrdí, že „zmenu“ podpísať musel, ale to je nezmysel. No zrejme nemá po svojom boku práve najlepších radcov, poradcov, právny tím, lebo podpisovať naozaj nič nemusel – žiaden zákon mu to neprikazoval. A najmä pred končiacou platnosťou pôvodného stavebného povolenia…

Dúbravský starosta vedel veľmi dobre, že dal výstavbe ZELENÚ. Vedel to aj v septembri, keď sa vrúcne zvítal s primátorom. Vedel to aj na miestnom zastupiteľstve. Je pravdou, že tento problém zdedil z minulosti – podobne ako Nesrovnal. Ale aby ostal v očiach Dúbravčanov, ktorí sa proti výstavbe ostro ohradili, dokonca aj podpisom pre petíciu – zvolil neštandardnú cestu. Keď urazíte pár kilometrov, stopy po Vás vždy zostanú.

 

O KRÍŽIKU PO FUNUSE

Keď mestskí poslanci (Káčer, či manželka starostu Zaťovičová) začali s reťazovou podpisovou akciou, či návrhom uznesení o zverení lokality z mesta na obec (uznesenie bolo prijate a neskorším vetom aj prelomené), bolo už neskoro. Stavebné povolenie bolo „vďaka alebo kvôli podpisu“ platné, nuž nečudo, že sa začala prvá etapa výstavby…

Ivo Nesrovnal prehovoril pred pol rokom k dúbravskému ľudu. "Ďakujem Vám Dúbravčania za pohostinnosť, ja Vám za to niečo postavím!"

Ivo Nesrovnal prehovoril pred pol rokom k dúbravskému ľudu. „Ďakujem Vám Dúbravčania za pohostinnosť, ja Vám za to niečo postavím!“

Neviem odhadnúť do akej miery je Nesrovnal dobrým právnikom, advokátom, ale predpokladám že vie, čo robí a do akej miery má v tomto prípade kompetencie. Len tak z ničoho nič prísť do „cudzej“ lokality a ignorovať prelomené veto s uznesením, postaviť sa proti nevôli poslancov (mestských aj miestnych) a samotných Dúbravčanov…. hmm.

Ísť proti svojmu kamarátovi a donedávna straníckemu kolegovi ? Nie všetko je čiernobiele. Problém by určite nevznikol, keby Zaťovič zobral na svoje plecia zodpovednosť a pomenoval veci pravými menami (tak ako na septembrovom zastupiteľstve). “ Dámy a páni, s výstavbou sa už nedá nič robiť. Prebral som problém, ktorý sa už nedá zachrániť“. Verejnosť by si pofrflala, ale časom by sa s daným stavom zmierila. Musela by.

Starosta však urobil opak. Dostal sa vlastným rozhodnutím do slepej uličky a keď už bol na jej konci, kde už neblikalo svetielko nádeje, začal s divadlom o petícii, záchrane niečoho, čo sa už zachrániť nedalo. Martina Zaťoviča poznám osobne – je dobrým a nekonfliktným človekom, dobrým učiteľom, ale – žiaľ – zlým hercom. Navyše hravo a ľahko manipulovateľným. Tí, ktorí ho obsadili do hlavnej úlohy tohto obskúrneho a pre Dúbravku smutného príbehu, to vedeli…

A tu niekde sa končí príbeh. Príbeh bez šťastného konca. Pre Dúbravku…

P.S.: A ak je tento blog nekorektný a plný fabulácií a poloprávd smerom k starostovi, určite nenechá na seba kydať hnoj. Čo najskôr podá na primátora trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Inak niečo nezdravé a klamlivé bude v tejto pre Dúbravčana traumatizujúcej kauze.  Alebo že by to bola iba naivná a ďalšia nevydarená etuda dúbravskej samosprávy… ???

P.S.2: Myslíte si, že by si firma Metrostav dovolila stavať bez povolenia?

 

Zdroj foto: autor + verejný FB profil Iva Nesrovnala

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 530014x
Priemerná čítanosť článkov: 6464x

Autor blogu