Založ si blog

Hazard ako zákaz? Extrémny nezmysel. ..

Čítali ste o ňom z prava z ľava – o výhodách, nevýhodách – spoznali ste pohľady poslancov, verejnosti, aktivistov, prečo tak a nikdy nie inak – z oboch strán. Sprvoti to pripomínalo športový duel medzi povrazmi v ringu – medzi modrými a bielymi. Lebo takej farby mali tričká tí, ktorí prišli v onen deň, keď sa hlasovalo, pred Primaciálny palác…

Pôjdem od začiatku a nebudem opakovať už to, o čom sa napísali kilometre textu. Zničilo mnoho toneru, stromov kvôli papieru a čo zapĺňalo stránky sociálnych sietí, od hatebooku až po twitter, či ďalšie iné nové média, ktoré žiaľ utvárajú mienku a kreujú charakter. Čo je ale horšie, naštrbilo to mnohé kamarátske vzťahy ako zistená nevera medzi manželmi.

AMERIKA BOLA PRVÁ

Pred desiatkami rokov rozdelila (dipolizovala) americký národ otázka – potraty či nie ?  Áno, presne tá istá otázka, ktorá delila zbytočným referendom slovenský národ prednedávnom na dve časti. V Spojených štátoch dnes už Trumpových, vznikli vtedy dve skupiny – PRO LIFE a ANTI-LIFE. Aj ten posledný menej pozorný a integrovaný žiak základnej školy v predmete Anglický jazyk by si vedel význam týchto skupín preložiť. Možno za pomoci internetového prekladača… Lebo google dokáže viac ako nerešpektovaná erudovaná lektorka.

Čo myslíte, ktorá skupina mala medzi verejnosťou väčší úspech a popularitu? Áno, PRO LIFE. A tak sa dalo zopár múdrych hláv z marketingu tej opačnej skupiny  dohromady a prišli na to, že slovíčko ANTI vzbudzuje príliš veľa negativizmu… Teraz, pauza. Položte si túto istú otázku aj Vy… pocitovo, ako sa pozeráte a vnímate slovíčko ANTI????

ANTI AKO NIEČO ZLÉ A IDEOLOGICKY NESPRÁVNE

Ak ste prišli na to, že slovíčko ANTI vo Vás evokuje niečo negatívne, pocity máte v súlade s rozumovým myslením a správnym náhľadom na svet. Tých pár múdrych hláv vymyslelo niečo nové. Muselo, ak chcelo byť úspešné!  – Jednoducho premenovalo skupinu na – PRO CHOICE… A zrazu si ich začala všímať verejnosť, pretože začali používať fakty (PRO) namiesto toho, čo sa im dovtedy na tej druhej skupine nepáčilo. Nekritizovali a neodporovali iným, ale ponúkli svoj vlastný náhľad a NÁZOR… Napokon presvedčili a zmenili mienku verejnosti… Odvtedy je slovíčko ANTI, PROTI slovíčkom znížujúcim Váš osobný kredit.

Ono, je to tak aj v našej volebnej kampani (komunálnej či parlamentnej) – zvykli sme si kritizovať to, čo druhí nespravili, kde chybovali, čo zanedbali, čo nesplnili –  namiesto ponuky vlastného programu.  To bol aj prípad z USA…..

CHROMÍKOV EXTRÉMIZMUS – ČO JE PRE MŇA DOBRÉ, JE AJ PRE NÁROD

Takisto skupina, ktorá začala bojovať proti hazardu (Aliancia za rodinu) sa postavila do status quo – ANTI HAZARD. Vysvetľovali len negatíva, ako hazard likviduje rodiny a tak ďalej a tak ďalej. Extrémistický, jednostranný pohľad na vec, na ktorú sa dá ale pozerať aj z inej strany (pozitíva vypisovať nebudem). Aktivisti sa pustili do práce, ako počas predreferendových čias – začali zbierať podpisy, v daždi, v horúčave, ale špeciálny spôsob vynašli pri parlamentných voľbách. Rad radom, pred každou volebnou miestnosťou v Bratislave stáli junáci a dievčence zaodetí v tričkách symbolizujúcich BOJ PROTI NIEČOMU a pýtali sa: STE PROTI HAZARDU V BRATISLAVE? (v BA volilo cca 200 000 voličov)

Volič v tiesni súhlasil, lebo kto by nebol súhlasil s implicitnou otázkou…. Napokon sa  vyzbieralo 136 000 podpisov. Sám som bol svedkom položenej otázky, ktorej ale chýbalo B – to B bolo:  „pre celú Bratislavu, pre akúkoľvek budovu“? Podpis som nedal, lebo poznal som aj to B…  Preto je na položenú otázku 136 000 podpisov ešte veľmi malý počet, .

Vysvetlím to na príklade… Ako klásť otázku je veľmi dôležité. Tak napríklad: ste proti odoberaniu detí rodinám??? Väčšina z Vás, ktorá číta tento blog, odpovie okamžite – ÁNO.  To B by však bolo: – rodičom, ktoré svoje deti mlátia, nestarajú sa, neplnia svoje vyživovacie povinnosti, zanedbávajú ich školskú dochádzku… ?? Asi viacerí by ste si rozmysleli a minimálne sa zamysleli, či svoju prvotnú reakciu nezmeníte..

Ste za odstrel zvere? Takisto nie, kým neviete že zver je premnožená a pácha hospodársku škodu, resp je v besnote…

SOM ZA REGULÁCIU

A prišlo k hlasovaniu Znalí veci, pozadia, dôsledkov, by za takto pripravené a formulované VZN, ktoré dostali na stôl  NEMALI hlasovať. A tí čo nehlasovali, alebo sa zdržali dostali od mnohých hatebookových fanatikov utrum. Hystéria sa prejavila abnormálnymi javmi na sociálnych sieťach. Bez toho, aby sa druhá strana mala možnosť brániť,vysvetliť to, o čom píšem.. Na ich hlavy sa vyliali kýble verbálnej pyrotechniky, či ľudovo povedané hovien.

Prešiel som mnoho hotelov v rámci náplne mojej práce a všade bola nejaká tá ruleta, stroj, zábava pre majetnejších.Obviňovať niekoho, že hazard podnecuje závislosť a ešte horšiu ekonomickú situáciu rodín, to je prachsprostý nezmysel. Nikto nikoho nenúti s nožom pod krkom: –  poď hrať!!! – práve naopak, len úplne slabý jedinec podľahne vábeniu. Tak ako drogám, iným návykovým látkam, cigaretám… Nie, hazard nelikviduje rodiny… Ale jednotlivec. Neberúc do úvahy, že hazard je aj významným zdrojom plnšej mestskej pokladnice.

Regulujme, ale nepotierajme a nezakazujme to, čo sa minie efektu. Nespravila to ani Praha, na ktorú sa odvoláva primátor. Iba regulovala. Čierny hazard nájdete v Brne, ktoré sa hrdí minimalizovaním hazardných hier až jeho úplným zrušením. Stačí len jedno jediné, vytiahnuť päty z Bratislavy a porovnať si to aj so svetom. S tým blízkym.

Chren, Farkašovská, Greksa – naostatok Drozdov návrh  na doplnenie uznesenia, mali svoje rácio. Tak ako ho mali aj tí, ktorí si pred pár desiatkami rokov za „veľkou mlákou“ zmenili názov z ANTI na PRO….  Mysleli pragmaticky, a správne. Verte, že slovíčko ZÁKAZ podmieňuje následnú agresiu a tú sme v bratislavskom parlamente zažili.Napokon, ZÁKAZ nie je účinok, ale podnecovanie. Navyše aj z Biblie to poznáte, že zakázané ovocie najviac chutí. A v tomto prípade je jablkom sváru abnormálny zákon extrémistických individualistov.

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531595x
Priemerná čítanosť článkov: 6483x

Autor blogu