Založ si blog

Čisté víno, prosím! Dvojku pre Jurka, litre pre Dúbravčanov. ..

SOM VEDMA?

28. apríla som v blogu „Mat pre Dúbravku“ (nájdete ju v mojej sekcii Dúbravka, Samospráva, Komunálna politika) napísal, čo bude s lokalitou Pri krži a výstavbou náhradných nájomných bytov (ďalej len NNB). Kauze, ktorá sa ťahá už niekoľko mesiacov a otravuje Dúbravčanov, som sa intenzívne venoval v niekoľkých blogoch... (dva z nich som kvôli prebiehajúcemu súdnemu sporu s konkrétnou osobou z Miestneho úradu po dohode s administrátorom stiahol)

Aby som sa neopakoval, dôležité je prečítať si inkriminovaný blog z konca apríla, v ktorom vlastne vysvetľujem, prečo sa v lokalite Pri kríži stavať bude, kto klame, kto zavádza, kto sa bije do pŕs za tamojších obyvateľov, ale na hlasovanie pri prelomení veta – jednoducho nepríde a odvolá sa na črevnú chrípku…

 

Trvalý odkaz: http://vikhean.blog.pravda.sk/2017/09/11/652/

 

IN MEDIAS RES (K JADRU VECI)

Poďme k veci. Stalo sa to, čo som pred 4 mesiacmi písal. Mesto / developer sa voči rozhodnutiu Okresného súdu odvolalo na vyššiu súdnu inštanciu – Krajský súd a ten rozhodol.

rozhodnutie-ks

STROMY AKO RUKOJEMNÍK? NEBUĎME NAIVNÍ…

Mestská časť Dúbravka operuje ešte platným predbežným rozhodnutím o „zákaze výrubu stromov“, ale … nebuďme naivní. Koľko stromov bolo vyrúbaných v rôznych lokalitách Bratislavy (naposledy toť nedávno v Devínskej Novej Vsi) a aké boli postihy, či sankcie? Nie, milá samospráva, žiadne takéto, aj keď účinné opatrenie, nezabráni tým, ktorí idú za jasným cieľom – a tou je výstavba. Stromy sa dajú presadiť (tak ako to spravila samospráva pri výstavbe detského ihriska Žihadielko priamo pod oknami bývajúceho starostu Martin Zaťoviča). Spôsobov ako tento „smutný, ale zároveň triviálny“ problém vyriešiť, je mnoho…

Iné mi je ľúto. Krajský, mestský a miestny poslanec zároveň – Juraj Káčer, ktorý sa opäť uchádza o dúbravskú dôveru do novembrových župných volieb – na hlasovanie pri prelomení primátorovho veta neprišiel (ok, črevná chrípka je ťažká „choroba“ a v mezaníne Primaciálneho paláca  sociálne zariadenia zrejme odmontovali). A potom je pri nespokojných otázkach obyvateľov na sociálnych sieťach (Facebbok) šokovaný, že nikdy nečakal, že KRAJSKÝ SÚD, výrok prvostupňového súdu zamietne…

kacerovo-vyjadrenie

No, milý Jurko, ja som ten scenár ako sa bude vyvíjať kauza, ktorú ste v Dúbravke spôsobili, napísal a ty si si ju aj prečítal.   A de facto si vyšiel von s farbou, že stavať sa bude! Chápem, že si sa rôznymi petíciami, či aktivitou snažil pred dúbravskými obyvateľmi, ktorí do kauzy až tak nevideli, očistiť / odvrátiť / zachrániť / natiahnuť čas ... ale, aj ľudský výkal, keď zakryješ lístim a šliapne niekto doň, začne smrdieť a následky nájdeš na topánke. To je presne táto situácia. Chápem, že sa snažíš ešte Dúbravčanov, ktorých sa to týka, opiť / oklamať / zahmliť peknými slovami, ale ver, že tí, ktorí dôveru stratili a oči otvorili, tí sa už (ak nie sú hlúpi), druhýkrát obabrať nedajú… Pre tých ostatných, smola – „O sancta simplicitas“ (sväta prostota, či sprostota)

obyvatelia

To je realita, ktorej sa vyhnúť nedá. Vieš veľmi dobre, koľko financií musí uvoľniť mesto pre reštituentov za rok 2016. Áno, ak si pozorne čítal predchádzajúci blog (hoci ako mestský poslanec to určite vieš) – 4 milióny eur!! Píšem to len preto, že táto informácia ti mohla pri tom obrovskom poslaneckom návale prác na úrovni kraja, mesta a obce újsť. Tak, aby si to zbytočne nehľadal – 4 milióny eur – to je ten rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Tie 4 milióny (ročne) mesto zacvaká. Musí.

Kto však zacvaká ten rozdiel pre reštituentov aj za veľkú časť roka 2017 ? Keďže výstavba sa kvôli súdnym sporom nezačala? Máme tu vyše polročný stavebný sklz. Ak stavebník Metrostav stavbu zrealizuje podľa projektu za tých necelých 300 dní… tak mi to vychádza na júl. A to nemusí byť deadline, keďže zima môže byť krutá a môže narobiť ďalšie časové problémy.

A ČO ĎALEJ, PÁN TROJPOSLANEC?

Tak a teraz trochu „mojej fantázie“ a ďalšieho scenára. Ak za rok platí mesto 4 milióny, za polroka to budú milióniky dva. Za trištvrte roka (pri skončení stavby v septembri), milióniky 3. Nie, mesto ten rozdiel platiť nebude. Tak to v súdnych sporoch býva, že platí ten, kto prehrá. Natiahli ste hádzaním polien čas, ale rovnako ste riadne zaťali sekeru obce.

Ja viem, že prehry sa prijímajú ťažko a len silná osobnosť ich dokáže prijať. Ty silnou osobnosťou rozhodne nie si. Inak by si sa postavil k problému čelom. Samospráva aj s tebou zvolila opačný variant – klamstvo začalo zahrabávať lístím. Spomeň si na to „hovno“, o ktorom som písal vyššie.

Ty kandiduješ do župy, lebo stratiť jednu z troch stoličiek, by znamenalo pre teba kariérny neúspech. Túžiš po moci, túžiš po poslaneckom príjme. Nechce sa mi veriť, že nič iné v živote robiť nevieš. Veď si inžinier. Nebudem sa pýtať a ani žiadať o odpoveď, čo si za tie 4 roky pre Dúbravku spravil. Viem, natiekli sem financie zo župy na rôzne opravy chodníkov, ciest, obecných novín a tak ďalej. Nie je ľahké zistiť, koľko externých príjmov pritieklo do našej mestskej časti. Chvályvhodné. Pod Frešovým vedením to šlo ako po masle, lebo veď aj náš starosta vykonával post vicežupana a zároveň bol krajským predsedom SDKÚ-DS a tým pádom pravou rukou toho, kto rozhodoval o pridelených dotáciách. 

Možno to bude pokračovať aj v ďalšom, tentoraz 5- ročnom volebnom období. Ak vyhrá „kôň“, na ktorého ste s Martinom vsadili. Neznalý komunálnych pomerov by si povedal: „jasné Frešo si za tú štedrosť podporu zaslúži“, ale…. on tým Vašim favoritom je niekto iný. Rudolf Kusý, čo si určite všimol aj ten najmenej integrovaný občan v našej obci.

ŽIVOT JE ZMENA (CICERO)

Jeden z najlepších umelcov v oblasti rétoriky a rovnako úspešný filozof, Cicero, raz riekol: Každá zmena poteší. je vítaná.  Ja viem, že SDKÚ-DS je už, žiaľ pre pravicového voliča na smetisku a je mŕtvou stranou (písal som o tom ešte pred parlamentnými voľbami v marci 2016.

Ja viem, že v tých parlamentných voľbách, aj u nás v Dúbravke, „reformisti“ utreli nos a padli silno na hubu. Rovnako so stranou aj ty! Mizerný počet preferenčných hlasov Ťa o tom dostatočne presvedčil a nastavil ti zrkadlo. Preto rozumiem, že ideš so svojimi kolegami (Zaťovič, Štekláč) pod novou, modernou značkou – nezávislý… Vieš, že som to čakal ? Voliči majú krátku pamäť. Možno to si myslíš, ale nepodceňuj ich.

ja-som-zmenaČo si robil na župe, hodnotiť nebudem, ale čo si robil v mestskom parlamente, to viem. Podpísal si zánik PKO, primárne zlikvidoval bezplatné cestovanie v MHD pre zdravotne a telesne postihnutých, onkologických pacientov, držiteľov Jánskeho plakety, protifašistických bojovníkov. A to je silné kafé… a keď šlo o veľa, prelomenie veta, zarzu prišla náhla zdravotná indispozícia.

Viem, že mi v ďalších diskusiách na sociálnych sieťach „neprídeš na meno“ (teda prídeš iba v súvislosti s negatívami a ohováraním) a tak ako si raz sľúbil (na aprílovom dúbravskom zastupiteľstve), budeš na moje meno upozorňovať všade, kde sa vyskytneš. Je mi to jedno, pretože ja už politicky angažovaný nie som a nikam nekandidujem. A tí, ktorí ma aj vďaka  alebo kvôli (???) tebe opľúvali všade, kde sa dalo, hádam zistia (časom) tvoj morálny a prospechový profil. Ak nezistia, tak možno ešte potrebujú pár faciek k tomu, aby precitli z reality, ktorú im ty tak krásne dokážeš nakresliť. Si pán…

MILÝ JURKO …

… (prepáč za toto „priateľské oslovenie“ – ale snažím sa ti vyrovnať), tak sa veci majú. Urob ešte zo seba martýra, bojovníka za Dúbravku – podaj na mňa žalobu, ak to, čo píšem, znižuje tvoj kredit a pociťuješ stavy úzkosti, strachu a výčitiek od obyvateľov. Alino ťa v tomto už predbehol, nebudeš prvý.

Pritom stačilo tak málo, hrať iba fair. Po Sandtnerovi nebolo ťažké vyhrať „voľby“. Áno, ja viem… Paška (Smer SD) raz povedal z pozície predsedu parlamentu onú pamätnú vetu: „vyhraj voľby a môžeš čo chceš„. Lenže ty si na túto hru neprišiel ani v onom novembri 2010 a tiahne sa to s tebou ďalej. Klameš, zavádzaš, ale veď to poznáš s tými božími mlynmi (dnes sa často používa slovíčko karma – je vraj populárna a pre teba bude aj zdarma).

Som obyčajný občan Dúbravky a mám právo na kritiku, resp. upozornenie na niečo, čo sa mi nepáči. A domnievaš sa správne, nie je to môj posledný blog pred župnými voľbami. Ono je toho viac, čo mám na srdci a na jazyku. Len teraz už musím končiť a venovať sa príjemnejším veciam, ako sú tie, ktoré dráždia Dúbravku.

P.S.: Pre teba a tvojich kamarátov z Úradu. Nie, na FB a nikde inde nevystupujem pod žiadnymi inými cudzími menami. Tak ako si to myslíte. Dúbravka nemá jediného kritika. Lebo ak Vás niekto kritizuje z radov občanov, asi niečo „v tom štáte dánskom“ zhnité bude... Sú to názory ich samotných a mnohí z nich ani len netušia, kto je Jozef Havrilla.

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 530246x
Priemerná čítanosť článkov: 6466x

Autor blogu