Založ si blog

Občan vs. politika . .. . (J. Havrilla)

Na jednej z politologických prednášok ma zaujala otázka – aká informácia, aký odkaz od verejného funkcionára v politike  je pre voliča najviac  dôležitý ? Ideálny poslanec, člen legislatívneho zboru, či exekutívy by mal robiť predovšetkým pre občanov, v celoslovenskom meradle pre blaho národa (to je klišé, ktoré poznajú z učebníc aj žiaci Základnej školy)…. Lenže: občanov (a teda aj národ) skôr zaujíma, aké benefity pri práci vo funkcii verejného činiteľa získal… Jeho nezaujíma komplexná práca, výsledky, čísla, fakty – ale to, čo druhí naň nahovoria, obvinia za účelom vlastného prospechárstva. Občan sa totiž vyznačuje istou menejintegračnou diagnózou – má slabý prehľad v ekonomickej oblasti slovenskej politiky, zaujímajú ho skôr negatíva ako pozitíva, navyše má krátku a slabú pamäť (nerád používam argumenty ad hominem), navyše väčšinu nezaujíma obsah, ale iba forma.

Ak by tak nebolo, ťažko by štvorica mladých milionárskych pušiek – Hlina, Matovič, Lipšic, Sulík – zneužívala svoje funkcionárske postavenie (namiesto poslaneckých lavíc a vykonávania občianskeho splnomocnenia – mandátu –  by neliezla na´pódia a nehrala sa na veľkých revolucionárov, ktorí spasia Slovensko a zabezpečia blahobyt). Občan (vo väčšine prípadov) žijúci na východ od Bratislavy totiž z médii počuje len o korupcii, ktorú páchajú „údajne a výhradne“ sociálni demokrati. Stačí mu povrchná informácia (zväčša iba z jednej strany názorového spektra), aby sa v stáde rozmohla nespokojnosť.

Ruku na srdce – ak by stáli predo mnou nespokojenci, demonštranti, slepí prívrženci planktónových pravicových strán (strany s mizerným percentom v hojnom množstve) – vedeli by napríklad o úspešnom balíčku sociálnych opatrení, ktorý je výsledkom zvládnutej konsolidácie verejných financií ??? Že toto úspešné úsilie ocenila aj Európska komisia, pričom konsolidácia úspešne pokračuje ďalej? Že sociálni demokrati vytvárajú ďalšiu rezervu pre ďalší sociálny balík pre ľudí na Slovensku ?

Že žiadna doterajšia vláda nezvyšovala minimálnu mzdu tak razantne, tak ako táto súčasná ? Mimochodom, tempo medziročného rastu produktivity práce je výrazne vyššie ako tempo medziročného rastu mzdových nákladov. Ekonomický rast potvrdila vo svojej správe aj OECD. V hospodárskom raste Slovensko napreduje dvaapolkrát rýchlejšie ako ďalšie krajiny združené v Organizácii hospodárskej spolupráce a rozvoja. Ak u nás rastie produktivita práce logicky rastie aj minimálna mzda. .

Demonštranti zrejme nezachytili (pre pouličné povinnosti) informáciu, že vláda momentálne pripravuje návrh zákona, ktorým historicky zníži zdravotné odvody. Pomôže to nielen zamestnávateľom, ale zároveň zákon vytvorí priestor na zvyšovanie čistého príjmu ľudí, ktorí zarábajú menej, ako je štatistický priemer.

Toto nedokázala žiadna vláda. Média i menej informovaných občanov tieto konkrétne „ekonomické kroky a pozitívne výsledky“ v prospech ľudí nezaujímajú, sú totiž málo bulvárne a neobsahujú senzačnú informáciu. Zaujíma ich len to, kto koľko nakradol, kto koho uplatil, kto čo vo verejnom zaobstarávaní zneužil a využil.. A žiaľ, pridávajú sa k nim aj pravicoví politici, ktorí už v diaľke počujú tóny labutej piesne..  

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531264x
Priemerná čítanosť článkov: 6479x

Autor blogu