Založ si blog

Hlinova soľ nad zlato alebo ako sa komediant sekol. . . .

Parlamentný komediant a jeden z hlavných aktérov pouličného divadla pred „revolučnými masami“, Alojz Hlina, opäť na seba upozornil aký je „dôsledný“ pri zbere informácií, ktoré sú základom pre jeho teatrálne výstupy. Po tom, ako na Silvestra zvolal pred hotelom Kempinski ďalšiu z protivládnych demonštrácii, na ktorú mu prišlo až 40 zablúdených, posunul latku svojho „šaškovania“ ešte o level vyššie. V snahe vzbudiť pozornosť a nakŕmiť bulvárne plátky ďalšou pre Slovákov životne dôležitou témou, neváhal vysypať tonu posypovej soli pred sídlom Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Chcel tak upozorniť na medializované informácie, podľa ktorých NDS nakúpila predraženú posypovú soľ.

Inými slovami povedané, Hlina v čase novoročného ničnerobenia siahol po nejakom „zaručene korektnom“ periodiku, prečítal si faktografiou nenaplnený článok (pamflet – rozumej hanopis) a hybaj konať. V snahe opäť si kopnúť do vládnej strany. Každý integrovaný jedinec v spoločnosti, ktorý sa púšťa na tak tenký ľad a snaží sa byť investigatívny, si najprv overí informácie a až potom realizuje svoje pohnútky.

U Hlinu to však neplatí. Zvykli sme si, že jeho slovná pyrotechnika je v parlamente neškodná a zábavná. Aj preto mení v rámci parlamentných prázdnin pole pôsobnosti a v snahe dlhodobo sa udržať v povedomí, upozorňuje na seba aj v exteriéroch – tentoraz si vybral NDS. Ešte predtým ako sa pred sviatkom Troch kráľov vybral na ďalšiu hereckú etudu, navštívil obchodný reťazec, aby kúpil posypovú soľ (jednu tonu) v hodnote 126 eur. Vzápätí vyrátal, že keby štát kúpil soľ v tej istej hodnote, ušetril by 7 500 000 eur.

S touto informáciou potom vyrukoval aj pred zástupcov siedmej veľmoci. No a novinári, v Hlinových intenciách, pustili túto ďalšiu „črtajúcu sa kauzu“ do éteru (našťastie nie do tlače, keďže dnes je štátny sviatok a noviny nevychádzajú). To, že si väčšina médii skutkový stav neoverila a nebola pri spracovaní materiálu dôsledná, ma – úprimne – ani neprekvapilo. Skôr uistilo, že demagógii a dojmológii „nelze klást odpor“…

Poďme teda na fakty:

Posypová soľ má predovšetkým rôzne kvality a preto aj rôzne ceny. Napríklad – posypová soľ s chloridom sodným NaCl je už pri mínus 10-tich stupňoch neúčinná. Naproti tomu – posypová soľ s chloridom vápenatým CaCl2 je vysokoúčinná aj pri -35 stupňoch Celzia. Ak by Hlina posypal cesty na svojej rodnej Orave vlastnou nakúpenou soľou, bol by nemilo prekvapený, aké následky by mal na svedomí. Je totiž rozdiel použiť tú istú posypovú soľ v Bratislave a Oravskej Lesnej, kde je zima najtuhšia a rozdiel v stupňoch dvojciferný.

Ak sa Hlina dostane k tomuto blogu, určite ocení aj informáciu – koľko druhov posypovej soli existuje, aké má kvalitatívne zloženie, pri akých poveternostných podmienkach sa využíva a nechám už na ňom, aby si vycibril svoje pátračské schopnosti a zistil jednotkovú cenu:

Chemický posypový materiál môže mať rozmrazovaciu účinnosť do: -6 stupňov, -15 stupňov, -35 stupňov a dokonca je aj v tekutom stave na báze chloridu vápenatého. Je zjavné, že posledný zmieňovaný druh, zároveň najdrahší, nekúpil. Ten by jednoducho pred sídlom NDS nevysypal…

Alojz Hlina si zrejme zabudol pred svojim trápnym výstupom dôslednejšie prečítať túto zmluvu (ak ju vôbec čítal) medzi predávajúcim subjektom Nelux, s.r.o a kupujúcim, teda Národnou dialničnou spoločnosťou. Ak by tak spravil a došiel by k piatemu bodu predmetnej zmluvy, zistil by, že sa zmluvné strany dohodli aj na tom, že kupujúci uhradí cenu len za skutočne dodaný materiál – teda posypovú soľ.  Kúpna cena 17 186 664 eur  tak môže byť pokojne nižšia, záleží v akom stave budú cesty, koľko nasneží počas najbližších troch rokov!

http://www.ezmluvy.sk/zmluva/1445066

Ak sa už teda Hlina postavil na tak tenký ľad, mal byť v tomto smere podstatne profesionálnejší. Predvídať počasie nedokáže na 100 percent ani najlepší meteorológ, k predpovedi sa môže len priblížiť. Zvlášť nie v horizonte troch rokov, lebo zmluva je platná do 30. apríla 2017. Možno Hlina vie, aká nás čaká zima o rok, o dva, o tri.

No a aby toho nebolo skutočne málo, svoj ďalší neúspešný politický kabaret zaklincoval vyhrážkou, že ak minister dopravy Počiatek kvôli tejto a iným kauzám neodstúpi, zablokuje diaľnice. Takže za rukojemníkov si zoberie nevinné obete, možno svojich voličov, ďalších, ktorí jednoducho budú v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Takto sa správa poslanec, ktorý buduje novú stranu s paradoxne príznačným názvom: Občania….

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531613x
Priemerná čítanosť článkov: 6483x

Autor blogu