Založ si blog

Na štyroch stoličkách sa sedieť nedá, no modrí poslanci to dokážu. . . .

Ak som v predchádzajúcom blogu písal o pánovi „NEVIEM, ALE ZISTÍM TO“ (krycie meno Pavla Freša na základe publikovaných odpovedí na triviálne otázky týkajúce sa strany), že patrí medzi druhého najúspešnejšieho zberateľa verejných funkcií (župan, parlamentný poslanec, predseda strany), úmyselne som nespomenul lídra tejto netradičnej kategórie. Lebo je to kapitola sama o sebe, ktorej hodno venovať celý priestor.

Fyzicky zdatný človek, hoc nepracuje manuálne, dokáže na 100 percent vykonávať maximálne dve funkcie. Nerátam účasti v správnych radách, predstavenstvách, čestných funkciách, či v dozorných radách, lebo tie sa nekonajú často (max raz za mesiac). Navyše sú to zväčša dvojhodinové stretnutia, na ktoré sa stačí pripraviť z poskytnutých podkladov aj doma vo voľnom čase.

Poďme k veci. Reč bude o novom starostovi jednej z bratislavských mestských častí – Dúbravky, Martinovi Zaťovičovi. Človekovi, ktorý pred novembrovými komunálnymi voľbami zastával „iba dve funkcie“ – poslanca Bratislavského samosprávneho kraja a poslanca Hl. mesta Bratislavy. To boli naozaj iba funkcie, nie zamestnanecký pomer, takže s časovým výkonom mandátov nebol žiaden problém. Ani morálny. V civile učil, konkrétne na gymnáziu Bilíkova zastával post zástupcu riaditeľa. Okrem iného bol a stále je aj členom dozornej rady Eurovalley a.s., ktorá má v obchodnom registri 23 rôznorodých predmetov činností.

No po novembri sa v počte funkcii dostal Zaťovič už aj pred vlastného predsedu. Dúbravčania mu dali obrovskú dôveru a zvolili ho vo voľbách za nového starostu. Aj to by bolo v poriadku, veď koľkí z nás zmenili v produktívnom veku zamestnanie. Z učiteľa sa stal oficiálne verejný činiteľ. To, že sa stal štatutárnym orgánom obce svedčí zrejme o jeho šikovnosti presvedčiť voličov. Rozšíril už iba zbierku svojich postov. Ešte v novembri 2013 získal pozíciu krajského poslanca, následne sa stal jedným z piatich vicežupanov BSK.

Prácu vicežupana si osobne predstavujem tak, že dotyčný sedí v kancelárii, vymýšľa projekty, kontroluje podriadených alebo behá v teréne a predovšetkým rieši problémy, ktoré sa týkajú celého kraja. No a že tých problémov v rámci Bratislavy, Pezinka, Senca a Malaciek nie je málo, to hádam písať ani nemusím. Zaťovič dostal konkrétne od župana Freša za úlohu verejné obstarávania, financie a projekty INTERACT. Fiškálna politika je určite najnáročnejšia, o verejných obstarávaniach nehovoriac. Už len správa týchto segmentov si žiada obrovské penzum práce, maximálneho sústredenia  a žiaľ, aj čas. To, ako sa Zaťovič zhostil svojej práce „druhého muža kraja“, to hodnotiť nemôžem, to ukáže až čas.

Rok na to Zaťovič uspel aj v komunálnych voľbách a prebral na svoje plecia celý úrad a s ním spojené množstvo povinností i kompetencií, ktoré sa nedajú vykonávať ani zo sídla BSK, ani z Ústrednej centrály SDKÚ-DS a žiaľ, ani spoza učiteľskej katedry. Zákon o obecnom zriadení hovorí, že starosta je v prvom rade výkonným orgánom obce, vykonáva obecnú správu, zastupuje obec navonok, je správnym orgánom v administratívnych veciach, je správcom dane za výber miestnych daní a poplatkov, je pracovno-právnym orgánom vo vzťahu k zamestnancom obce. V majetkovo-právnych veciach je štatutárnym orgánom.

Mestská časť Dúbravka má 40 000 obyvateľov, patrí medzi najväčšie v hlavnom meste. Kancelárie, ktoré k výkonu jeho poslania náležite patria, sú vzdušnou čiarou od seba vzdialené viac než 10 kilometrov, autom sa trasa medzi Ružinovom a Dúbravkou bez zhustenej premávky dá zvládnuť za pol hodinu.

A aby toho nebolo málo, Martin Zaťovič šéfuje obci, v ktorej už ani nebýva. Síce uvádza trvalé bydlisko v Dúbravke, ale dokázateľne žije v luxusnej štvrti Záhorská Ves! Má tam zdedený pozemok po rodičoch a „chatku“. Ak si myslíte, že ide o drevenicu z minulého storočia, ste na omyle. Oná „chatka“ je vybavená najmodernejším dizajnom, ktorý mu zabezpečila zatiaľ nemenovaná firma (reklamu robiť nebudem). A nebol to lacný špás. Samozrejme, bývať v inej štvrti nie je trestný čin, ale je to prinajmenšom voči dúbravským občanom nekorektné. (Ale aj k tejto téme prinesieme podrobný blog na základe majetkových priznaní, ktoré máme k dispozícii a ďalších finančných príjmov,o ktorých legálnosti rozhodnú iné inštitúcie) …

Ale vráťme sa k veci. Dve funkcie zďaleka u Zaťoviča nie sú všetko. Pred necelým mesiacom ho predsedníctvo strany SDKÚ-DS (Frešo a spol) poverilo riadením bratislavského kraja. Čo je ďalšia extrémne dôležitá funkcia v rámci pudu zachovania strany. Śéfovať všetkým krajským miestnym regionálnym zväzom si vyžaduje ďalšiu megaporciu času a samozrejme aj vycibrený manažérsky a organizačný talent. Ak teda strana ešte chce pomýšľať na prípadný reštart. Tri vrcholné funkcie, ktoré by mali byť vykonávané na 100 percent (dva mandáty od občanov), hmmm  – veľmi silné sústo aj pre workoholika. A to stále nie je ešte všetko. Starosta, vicežupan (zároveň krajský poslanec), predseda bratislavskej SDKÚ-DS a dokonca stále ešte aj učiteľ... to už si zaslúži neskutočný obdiv…

http://bratislava.sme.sk/c/7527393/zatovic-aj-ako-starosta-dubravky-budem-ucitelom.html  

Nie, Zaťovičovi rozhodne nezávidím nával práce, ale som Dúbravčan a moje opodstatnené obavy sú na mieste. Bývam v tejto mestskej časti 14 rokov a nie je mi jedno, ako bude vyzerať správa obce. Nerešpektujem Zaťovičovu rozlietanosť, preto budem nesmierne pozorne sledovať jeho výkon. Je mi jasné, že na župe ho môžu zakrývať spolustraníci (prípravami rôznych materiálov vyplývajúcich z jeho funkcie), predsedať bratislavskej časti modrej strany bude zrejme iba do volieb, potom nasleduje prognostický dvojpercentný šmitec…školu, kde bol zástupcom riaditeľa, má od Úradu čo by kameňom dohodil, takže zrejme to, čo má Zaťovič na pleciach naložené, asi nie je z jeho pohľadu celkom na obtiaž a uniesť sa to, vďaka inej pomoci dá. Najmä, ak nie je hlavným dirigentom a obecné záležitosti riadia iní (kto? to sa dočítate nabudúce).

Iba takto sa totiž dá pochopiť Zaťovičovo účinkovanie v štyroch rôznych funkciách. Lebo aj on je iba človek z mäsa a kostí a s limitovanou fyzickou výdržou. Mimochodom, Martina poznám veľmi dobre, určite je nekonfliktný človek, slušný, dokonca po nástupe do Úradu v rámci fair-play a korektnosti nechal vypísať výberové konania na pozície vedúcich referátov. Aspoň tak to deklaroval vo všetkých médiach, ktoré mu dali priestor. Chcel odborníkov, tých najlepších, ktorí sa do konkurzu na ponúkané miesta prihlásia. Taká bola primárna idea, urobiť Úrad čo najlepším. Lenže trvala tak dlho asi ako tohtoročný sneh. Na stránke mestskej časti..

http://www.dubravka.sk/sk/Miestny-urad.alej

…nájdete v poslednej kolónke: výberové konania a súťaže, kliknete a..  nenájdete nič, podstránka ako jediná spomedzi všetkých zmizla.

Pritom toto hovorí zákon:

Na základe § 2 ods. 1 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám v znení neskorších predpisov je obec povinnou osobou, tzn. obec je povinná zverejňovať a sprístupňovať informácie, ktoré má k dispozícii, a to za podmienok vymedzených týmto zákonom.

Kto obsadí jednotlivé vedúce pozície, o tom sa už nahlas šepce v celej mestskej časti. Nitky zatiaľ údajne vedú ku klientelizmu, rodinkárstvu. Ale na samotný výber si pozorne počkáme. Rovnako ako na výsledok podaného trestného oznámenia na starostu, vicežupana, predsedu bratislavského SDKÚ-DS a v neposlednom rade učiteľa – za §371 a §372 Trestného zákona – Ohrozovanie mravnosti (aj táto téma si neskôr zaslúži samostatný blog). Lebo hlava obce musí byť predovšetkým morálne čistá…. A v tomto mám veľké pochybnosti, ktoré dokázal Martin a jeho družina v čase kampane dôkladne zakryť aj pred vlastnými voličmi.

 

Opäť poprosím o zdieľanie a klik, ak článok zaujal. Ďakujem

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531262x
Priemerná čítanosť článkov: 6479x

Autor blogu