Založ si blog

„Taká mladá a už zomiera ! ? “ – modrý príbeh s čiernym koncom. . .

Práve dnes sfúkne, ak bude mať dostatok síl,  na svojej modrej narodeninovej torte 15 sviečok –  oslava, či skôr spomienka na zrod z kresťanskej lásky, tentoraz nebude v pompéznom a honosnom štýle, tak ako to bývalo predtým. Šampanské nepotečie silným prúdom, v kalichoch bude namiesto šumivého iba horký blen. Úsmevy gratulantov budú kŕčovité, stisk ruky vlažný a úprimné slová s blahoželaním sa zmenia skôr na kondolenčné. Oslavné spevy nahradia vágne tóny „Labutej piesne“ (keď labuť cíti svoju smrť, vydáva zvuky, ktoré pripomínajú spev).

Jej „druhý otec“ (prvý ju opustil, keď mala 12) dnes bezradne stojí pri nej, opustený s naivnou vierou, že sa z problémov ešte dostane. Diagnóza je však krutá – karcinóm v štvrtom politickom štádiu. Keď prišli prvé príznaky zhoršovania jej fyzického stavu, opustilo ju mnoho priateľov, aj takých, ktorí priateľstvo zo zištných dôvodov predstierali.

Keď sa narodila (na prelome rokov, desaťročí, storočí i tisícročí), pravý biologický otec (pôvodom železničiar)  sa ňou pýšil všade navôkol. Aj za hranicami krajiny. Všade ju vrúcne prijali. Jej existencia zmenila pohľad na krajinu, ktorá sa dovtedy zmietala v mocných pazúroch vladára. Znamenala väčší pocit slobody a ľudskej dôstojnosti. Čím ďalej, tým viac získavala na pôvabe a tak nečudo, že si ju národ obľúbil a videl v nej Bohyňu. Veľmi rýchlo sa stala vládkyňou. Lenže s jej vekom a čoraz väčším pôvabom zároveň rástol aj počet nápadníkov, ktorí jej začali dvoriť … Videli v nej nástroj moci.

Ona si mohla vyberať s kým bude oficiálne koketovať. Nechcela uraziť žiadneho a preto ukázala prstom na všetkých. Každý z nápadníkov mal však iné hodnoty, ktoré posúval do popredia. Jeden sa pýšil množstvom slobody, ďalší zas ohuroval morálnymi hodnotami, tretí zas vynikal skvelou maďarčinou. Falošní priatelia v snahe získať priazeň (a priamo cez ňu aj moc) začali na seba ukazovať prstom a žiarliť. Hádzali po sebe plné vedrá intríg, špiny a klamstiev. A aj keď sa neskôr udobrili, bolo to len naoko.

Biologický otec, ktorý si medzitým v rámci lepšej výchovy zaobstaral náhradnú matku – macochu, veľmi zle znášal škriepky. Vedel, že sú začiatkom konca. A keďže z pôvabu a veľkej obľúbenosti svojho potomka vybrakoval spoločne s vlastným príbuzným všetko čo sa dalo, nechal celé vzťahové bremeno na matku a odišiel. Ona sa naň pozrela s prekvapujúcim pohľadom a nevyslovenou otázkou. V skutočnosti mala dve, ale spojila ju do jednej.… „Áno, aj ja Brutus !“, zneli jeho posledné slová pred zbabelým únikom do zabudnutia..

Macocha sa po týchto slovách zosypala a zosypala sa aj tá, ktorú každý predtým velebil. Nápadníci sa napriek snahám nikdy nestali jej zákonitými partnermi. Trikrát to skúšali – žiť bok po boku v jednom zväzku – ale vždy sa našlo niečo, čo bolo silnejšie ako pevné puto. Ich priateľstvo bolo založené na falošných a nie spoločných ideách. Krása vládkyne vädla, pôvab mizol, ona chradla čím ďalej tým viac. Poddaní odišli z jej dvora, ľud sa otočil chrbtom.

Našiel sa síce ešte šarlatán, ktorý sa vžil do úlohy druhého otca. Modré okolie presvedčil, že on je práve ten, ktorý nezištne vylieči všetky neduhy. Verní mu uverili a dali mu požehnanie i splnomocnenie do rúk. Lenže on, bol šarlatánom len z vlastného presvedčenia. Nemal žiadne znalosti, skúsenosti, zázračné bylinky k uzdraveniu. Bol nepripravený.Nemal. Nepoznal. Nevedel. Nechcel. Iba zisťoval.

Strávil s ňou viac ako dva roky, ale za ten čas sa „ona“ pod jeho rukami ešte viac zmenila na nepoznanie. V negatívnom zmysle slova. Odborníci jej pri poslednej vizite vyriekli smutný ortieľ – ostáva jej posledný rok života. Dnes leží na smrteľnej posteli a na stolíku má tortu s 15-imi sviečkami…. možno ešte nájde silu v pľúcach a sfúkne ich. Ak nie, dohoria samé, tak ako pomaly dohára jej život…  A pritom je taká mladá.

 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531193x
Priemerná čítanosť článkov: 6478x

Autor blogu