Založ si blog

Keď sa časti Bratislavy menia na Luník IX ! Chýbajú už len potkany a odpadky hádzané z okna. . .

konty

Jedna z najkrajších mestských častí Bratislavy – Dúbravka – začína pripomínať na svojom konci obce, neslávne známy Luník IX.  Zimná kalamita spravila svoje a odkryla absolútnu nečinnosť a neschopnosť organizácií, ktoré sú štedro platené, ale svoju náplň práce vykonávajú katastrofálne. A tak sa obyvatelia minimálne Agátovej ulice dostávajú pomaly na úroveň košického sídliska. Rozdiel je len v tom, že zatiaľ sme nezaznamenali žiaden zvýšený počet potkanov a susedia zatiaľ nevyhadzujú svoj komunálny odpad priamo z okien. Inak, pohľad na kontajnerové stojiská zúfalý…

Jedna z bratislavských príspevkových organizácií, Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) a.s., dostáva ročne z rozpočtovej kapitoly na svoju činnosť na bežné výdavky 25 000 000 eur. Suma rozhodne nie malá – link rozpočtu na rok 2014 (str. 32 a 33 – rozpočet sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne navýšil –  rozpočet na rok 2015 by sa mal schvaľovať v marci na bratislavskom mestskom zastupiteľstve)

http://www.bratislava.sk/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=700000&id_dokumenty=11040709)

 

Napriek slušnej dotácií, OLO fakturuje mestu aj ďalšie čiastky, napr. za prácu spojenú so Silvestrom v hodnote 40 000!

http://www.olo.sk/o-nas/zverejnovanie-informacii/faktury

 

Za veľa peňazí, však nie je dostatočné množstvo muziky! Občania „postihnutých oblastí“ nad službami príspevkovej organizácie doslova hromžia. Smetiarskych vozov akosi niet. Zrejme dovtedy, kým sa úplne sneh neroztopí.

kontajnery

Časozberný dôkaz – prvá fotografia (vľavo hore) je z nedele 8.2.2015, posledná (vpravo dole) z 28.1.2015 – dva týždne ľudia odhadzovali odpadky do smetných košov. Služba OLO kvôli údajne neprístupnej ceste (ostatné autá si to nemyslia) je však nulová…

 

 

Reklamácie za preplnené kontajnery priamo s „odpadovou“ spoločnosťou ako občan nevyriešite. Pri akejkoľvek snahe o sťažnosť za nedostatočnú službu OLO sa Vám ozve iba záznamník príspevkovej organizácie, ktorý Vám podá informácie, že z dôvodu neprístupných stanovíšť zberných nádob, na niektorých miestach v Bratislave (teda všade – podľa grafickej mapy – link: http://www.olo.sk/evidencia-neodvezeneho-odpadu) , nemôže spoločnosť dodržať dohodnutý termín odvozu odpadu.

Obyvateľov takmer celej Bratislavy spoločnosť ešte 30. januára (v čase najväčšej snehovej kalamity) informovala: „že ak Vám odpad nebol odvezený, na miestach, kde budú cestné komunikácie spojazdnené, zabezpečí príspevková organizácia náhradné odvozy alebo pri najbližšom termíne odvozu zoberie aj odpad umiestnený vo vreciach položených pri zbernej nádobe“. Žiaľ, skutek – utek.

Už počas decembra sa často stávalo, „vďaka“ bohatej snehovej nádielke, že kontajnery na niektorých miestach Bratislavy neboli vysypané, napriek tomu sa obyvatelia snehovou kalamitou postihnutých miest náhradných vozov nedočkali.  Situácia vyvrcholila na konci januára, keď Bratislavu zasypali tony snehu a napriek tomu, že už pár dní sa sneh roztápa vďaka slnečným lúčom a teplotou nad nulou, kontajnery zostávajú naďalej plné.

OLO sa doteraz bráni neprejazdnosťou ciest, horúci zemiak hádže do rúk konzorcia A.R.K technické služby, ktoré majú podľa platnej zmluvy zabezpečovať prejazdnosť a schodnosť komunikácií a verejných priestranstiev počas celej zimnej sezóny (od decembra do konca marca).  

Zmluvu so spoločnosťou podpisoval ešte na konci svojho posledného volebného obdobia  primátor Andrej Ďurkovský až do roku 2018. Hľadali sme možnosť, ako túto nevýhodnú zmluvu pre mesto možno vypovedať“, vyjadril sa k problému šéf kancelárie bývalého primátora Ľubomír Andrássy. Zmluva bola skutočne zlatou baňou pre firmu A.R.K. . Za každý deň, či snežilo, alebo bolo sucho, získalo konzorcium 30 000 eur za deň!!! Za mesiac 900 000 eur. Pritom podľa zmluvy trvá zimná sezóna medzi oboma subjektmi štyri mesiace.

Mesto teda firme štedro platí aj za dni, keď sa teplota pomaly šplhá k dvadsiatke a meteorologické správy žiaden sneh nepredpokladajú. Tak ako vlani. „Všetky činnosti, ktoré vykonávame sú len na základe objednávok, ktoré prichádzajú z dispečingu magistrátu,“ uviedla hovorkyňa A.R.K. technické služby Ester Méraiová.

Stroje a robotníci sú v rámci pohotovosti  24 hodín 7 dní v týždni pripravení a čakajú kedy sa spustí prvý sneh. V minulom roku mohli sedieť v dielni akurát tak počas nočných hodín. Tohto roku im príroda pripravila mierny šok. A to ako zvládli svoju službu, o tom ste sa mohli presvedčiť sami. Neupravené zastávky MHD, o prístupových cestách nehovoriac. Za 30 000 eur denne si Bratislavčan zaslúži lepšiu starostlivosť.

Vypovedať zmluvu sa pokúša mesto už dlho, ale stále to akosi nejde. Nový primátor, Ivo Nesrovnal, hľadá alibi v tom, že „zdedil systém, ktorý vykazuje rezervy“ .  Čo na ňom chce zmeniť nepreradil, najprv je dôležité navrhnúť systémový postup„Stretávame sa s firmou, diskutujeme, ale riešenie predstavíme neskôr“.  Nepredvídané okolnosti, sneženie v januári, si už jednu nevinnú obeť, malého 7 ročného Matúška v Karlovej Vsi, bohužiaľ, vzali. Kým teda mesto predstaví riešenie, z niektorých častí Bratislavy sa stane odpadková džungľa, prinajlepšom Luník IX. 

On

11.09.2018

Bol november 2009, krátko po župných voľbách… Môj vtedajší politický bývalý kolega mi pri stole vraví: „Poď, s niekym ťa zoznámim. Chce ti zablahoželať k dobrému výsledku!“. Vstal som a zamieril na druhý koniec obľúbeného podniku. „Teší ma, že Vás spoznávam a gratulujem“, podal mi dotyčný ruku a postavil sa zo stoličky, hoci mal [...]

List pre RTVS na reakciu antilistu RTVS proti pôvodnému listu RTVS. .

16.04.2018

Vážený pán generálny riaditeľ, vážené vedenie spravodajstva... na úvod o mne len toľko: v čase „hlbokej mečiarizácie s priesakom do druhého sľubovaného Švajčiarska (1995-2003)“, som priamo vytváral audiovizuálne hodnoty v Továrni na sny ((ako sa metaforicky označuje televízne prostredie).. Ešte pod značkou – STV.. (mimochodom, STV bude pre [...]

Z denníka ľudáka (1)

11.04.2018

Možno si spomínate ešte na tento status, ktorý uverejnila pred vyše mesiacom bratislavská krajská organizácia Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) po vražde nádejného novinára a môjho exkolegu z Ringieru Jána Kuciaka… Táto reakcia vtedy pobúrila asi každého, kto sa nenarodil s cynickou poruchou osobnosti a netrpel xenofóbnou demenciou… Samotné [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Jozef Havrilla

Úder pod pás ti dá len ten, kto vyššie nedosiahne....

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 531630x
Priemerná čítanosť článkov: 6483x

Autor blogu